Ing Hofman

Wereldwijf Ing (Pennsylvania): 'Politiek maakt meer kapot dan je lief is'

Wereldwijf Ing (Pennsylvania): 'Politiek maakt meer kapot dan je lief is'

Wereldwijf Ing uit het Amerikaanse Pennsylvania verwerkt de afgelopen verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton. Haar eerste conclusie: de Amerikaanse politiek heeft haar land tot op het bot verdeeld.

| Ing Hofman

Politieke peilingen lijken over de datum te zijn. Vrijwel alle polls lieten zien dat de overwinning Clinton niet meer kon ontgaan. Onze hond heeft wèl een neus om de overwinning te voorspellen. Hij liep zonder twijfel naar het papier waar Trumps naam op stond.

Swing state Pennsylvania
De politieke advertenties vlogen ons om de oren de laatste weken. Onvermijdelijk als je in een swing state woont. Soms wel negen politieke advertenties op een rij in een tijdsbestek van enkele minuten. Kapitalen zijn uitgegeven door beide kampen, maar de Republikeinen trokken ook hier aan het langste eind: Pennsylvania kleurde gisteren rood.

Bekrompen wereldbeeld
Twaalf jaar geleden woonden wij in een doodgewone Amerikaanse buurt in New Jersey. Ondanks dat New Jersey een blauwe (en dus Democratische) staat is, stemden bijna al mijn vrienden Republikeins. Hoe je in vredesnaam op een Democraat zou kunnen stemmen, werd niet begrepen. Democraten werden en worden nog vaak weggezet als socialisten of zelfs communisten. Hun kijk op de wereld vind ik in veel gevallen beperkt.

Open blik op de wereld
Inmiddels heb ik veel Amerikaanse vrienden die in het buitenland hebben gewoond. Op een enkele uitzondering na, staan deze Amerikanen heel anders in het leven. Voor hen bestaat er meer dan alleen Amerika en zien zij grotere verbanden. Het zal geen verrassing zijn als ik zeg dat een groot deel van deze vrienden wél Democraten zijn.

Politiek maakt meer kapot dan je lief is
Republikeinen en Democraten stonden de laatste weken lijnrecht tegenover elkaar. De politiek heeft Amerika tot op het bot verdeeld: familieruzies, jarenlange vriendschappen die abrupt beëindigd werden. Op televisie en in de kranten werden tips gegeven om op een normale manier te communiceren met elkaar om dit te vermijden. Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

Ramptoerist
Ik ben nooit overtuigd geweest dat Clinton het ‘wel even’ zou winnen. Er is een beweging gaande die niet te stoppen is: niet alleen in Amerika, maar in de hele wereld. Onze dochter van bijna 17, die als vele studenten een Bernie aanhanger was, is devastated. Onze veertienjarige zoon is vooral benieuwd wat er gaat gebeuren nu Trump de volgende inwoner van het Witte Huis wordt. Ik noem hem al dagen ‘ramptoerist’.

Tot inkeer
Het politieke landschap op onze aardbol verandert. Brexit, Trump en wat staat ons nog meer te wachten? Ik heb wel bedacht dat ik mijn Nederlanderschap nooit op zal geven. Natuurlijk kan het ook in Nederland volgens soortgelijke trend gestemd worden in maart. Maar ik heb het vertrouwen dat bijna 17 miljoen Nederlanders sneller tot inkeer zullen komen dan 319 miljoen Amerikanen.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | ING HOFMAN

Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lees dit ook even

Please update your browser