Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Ceciel Huls

Het land waar (vrijwel) geen kerstmis wordt gevierd

Het land waar (vrijwel) geen kerstmis wordt gevierd

Israël, het heilige land. Het land waar Jezus is geboren. Maar ook: het land waar bijna niemand kerstmis viert.

Ik moest even schakelen toen tot me doordrong dat in ons nieuwe land slechts een kleine minderheid van de bevolking kerstmis viert.

Kerstbomen uit het zicht
Al vrij snel na onze aankomst in Israël werden me verhalen verteld over Joodse buren die aanstoot namen aan versierde kerstbomen in woonkamers die zichtbaar zijn vanaf de straat. Vrienden van ons kregen vorig jaar een tamelijk emotionele brief waarin zij dringend werden verzocht hun kerstboom op een voor de buren niet zichtbare plek neer te zetten. De brief kwam van mensen die enkele jaren eerder de grote stap hadden gemaakt om in Israël te gaan wonen, zodat zij hun (Joodse) geloof de ruimte konden geven. Zij hadden het overwegend christelijke Europa achter zich gelaten en het stoorde hen bijzonder dat zij in december toch geconfronteerd werden met kerstmis.

Geen kerstspullen
Nu het bijna kerstmis is, kan ik het met eigen ogen zien. Waar wij wonen, wordt door de lokale bevolking geen kerstmis gevierd. In de winkelcentra geen kerstbomen, geen kerstdecoraties, geen kerstmuziek, geen kerststalletjes. Kerstversiering kopen kun je hier wel vergeten. Alleen bij de door een Amerikaanse dame gerunde bloemenwinkel tref je wat kerstspulletjes aan. Zij is zelf Joods, maar verkoopt haar waren aan de expatgemeenschap. En dat zijn veelal mensen uit de VS en Europa die wel graag kerstmis vieren.

Kerst in de klas
Op de internationale (Amerikaanse) school waar onze kinderen naartoe gaan, wordt wel stilgestaan bij kerstmis. Echter zonder ook maar de geringste verwijzing naar de geboorte van Jezus. Dat zou niet goed vallen bij het Joodse deel van de leerlingen. Met name bij hun ouders dan. Wel komt de kerstman op bezoek en wordt er volop Jingle Bells en This little light of mine gezongen. Toen ik vroeg of in de klas het kerstverhaal zou worden voorgelezen, werd me al snel duidelijk dat dat niet mogelijk was. Ach, kerstmis is bij uitstek een feest dat draait om vrede en wederzijds respect. Ik kan deze keuze van de school goed plaatsen en respecteren. ’s Lands wijs, ’s lands eer.

Aan de Jordaanoever
Om toch voor onze kerstvakantie in Nederland al een beetje in kerstsfeer te komen, hebben we een bezoek gebracht aan Bethlehem. Bethlehem ligt overigens niet in Israël, maar op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. En jawel: op het beroemde Manger Square staat een enorme kerstboom. Overal wordt kerstversiering verkocht en je ziet er de prachtigste kerststallen van olijfhout. Lange rijen toeristen uit alle uithoeken van de wereld staan er in de rij om de plek te zien waar – volgens de overleveringen – de kribbe met daarin het kindje Jezus zou hebben gestaan. Wat een bizar contrast!

Morgen vliegen wij naar Nederland om met familie en vrienden de kerstdagen door te brengen. En uit respect voor de religie en cultuur van het land waar we wonen, wensen we iedereen een Happy Holiday en geen Merry Christmas.

WERELDWIJVEN | CECIEL HULS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lees dit ook even

Please update your browser