Wat moet ik nu

Wat moet ik nu: 'Mijn kinderen zijn hooggevoelig'

Wat moet ik nu: 'Mijn kinderen zijn hooggevoelig'

Sommige situaties zijn zo pijnlijk of aangrijpend dat ze wel uit een soap lijken te komen. In ‘Wat moet ik nu?’ delen échte vrouwen hun dilemma. Ze vragen jou via LINDAnieuws om advies.

| Robin Nanninga

Deze keer: Chloe’s zoons van elf en vijf zijn hoogsensitief.

Lees ook
Wat moet ik nu: ‘Mijn dochter (13) is aangehouden wegens diefstal’

“Onze jongste zoon was anderhalf toen iemand tegen ons zei: ‘Jullie hebben een bijzonder kind. Hij heeft een oude ziel.’ Ik vond het een beetje zweverig. Hij kon nog niet eens praten. Later viel het kwartje. We merkten hoe gevoelig hij was voor geuren, kleuren, geluiden en energieën. Boris is creatief, heeft oog voor detail en kan eindeloos dromen en fantaseren. Hij stelt ons soms de meest filosofische vragen, zoals: ‘Mama, waarom zijn wij op de wereld?'”

“Ook bij onze andere zoon constateerden we hooggevoeligheid. Bij hem uitte dat zich dat op een andere manier. Hij had bijvoorbeeld heel snel last van naadjes in zijn kleding, kon het niet hebben als zijn sokken niet goed zaten en had een hekel aan strakke onderbroeken. De jongens zijn heel verschillend, maar beide gedijen ze het beste als alles in harmonie is. Als er plots een andere juf voor de klas staat, of het gaat onverwachts regenen tijdens een dagje Efteling, dan reageren ze daar heftig op.”

“Het gedrag van de jongens verandert ad hoc als iets anders loopt dan verwacht. Dat uit zich in huilen, schreeuwen en verdrietig en boos zijn. Dat gaat me aan het hart. We proberen altijd met iets te komen om ze op te vrolijken en we erkennen hun gevoel. In huis kunnen we dat doen, daar hebben wij als ouders invloed. Familieleden en de school kennen de situatie van onze jongens ook, maar de grote, boze maatschappij niet.”

“Dat is meteen het dilemma waar ik mee worstel. De buitenwereld is zó hard. Ik hoop dat de maatschappij zich ooit aanpast aan alle mooie, zorgzame, lieve, creatieve en empathische kinderen. Tot die tijd vraag ik me af: Hoe kan ik mijn hooggevoelige kinderen weerbaar maken tegen de maatschappij?”

Lees ook
Wat moet ik nu: ‘Mijn vriend ziet het leven soms niet meer zitten’

Oproep
Zit je zelf ook in een situatie waarin je het even niet meer weet? Mail je verhaal dan naar nieuws@lindanieuws.nl en laat je (anoniem) adviseren door andere LINDAnieuws-lezeressen.

SNACKS | KINDEREN | LIFESTYLE | WAT MOET IK NU

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Leandra van der BurghLeandra van der Burgh

Als kinderen zo kong zijn en nog niet in de mogelijkheid zijn om hun eigen prikkelverwerking adequaat te reguleren, is het de taak van ouder(s) en omgeving om het kind daarin te ondersteunen. Leer ze vrij te zijn en te blijven. Je gaat in hun schoenen staan en geeft grenzen voor ze aan, zodat ze zichzelf niet continu overprikkelen. Op den duur kunnen kinderen, dan wel of niet met prof. hulp leren omgaan met hun hooggevoeligheid. Geloof me dat dat niet makkelijk is. Ik merk bij mijn hooggevoelige zoon dat ik hem niet altijd wil begrenzen, omdat hij dan niet alles kan doen wat een ander doet. 3 uur spelen bij een ander levert al overprikkeling op. Je kind wil op jonge leeftijd niet 'anders'zijn dan de rest.Elke verandering en keuze mag weloverwogen genomen worden! Succes

Carin Brink-TinholtCarin Brink-Tinholt

Herken heel veel van onze zoon.Ook oog voor detail en snel overprikkeld. Een dagje dierentuin of ander uitje werd al gauw een drama. Nu we hem een camera hebben gegeven en hem de speciale opdracht jij mag de foto's maken is het dubbel feest. Hij heeft een leuke dag en wij prachtige foto's door zijn oog voor detail. En wij hebben samen ook veel gehad aan sensorische integratie tharapie van een kinderfysiotherapeut. Wij als ouders hebben een aantal ontladingsstechnieken geleerd die we elk met toe kunnen passen als de hele prikkels van de buitenwereld hem te veel worden. En volg je hart met veel dingen. Heel vaak voel je je kind aan dat het te veel gaat worden. Wij zijn een jaar geleden gestart met de kinderfysiotherapeut en een haptonoom en hebben een blijer kind en een daardoor zijn wij ook meer ontspannen. Wat zeker een positieve uitwerking heeft op hem. We zijn er nog niet maar absoluut een heel stuk verder en wijzer dan een jaar geleden. De boze verdrietige buien van 45 minuten zijn verleden tijd.....

Meer Wat moet ik nu

Meest gelezen

Meer Wat moet ik nu

Lees dit ook even

Meer Wat moet ik nu

Please update your browser