video's

Vrouw (23) uit Gouda is getrouwd met jihadist in Syrië, maar wil terug naar Nederland

Vrouw (23) uit Gouda is getrouwd met jihadist in Syrië, maar wil terug naar Nederland

Een jihadbruid die op haar negentiende naar Syrië is gereisd, wil terug naar Nederland. Ze zit met haar zoontje in een vluchtelingenkamp en is zwanger van haar tweede kind. 

| Kirsten Zijderveld

Een journalist van het Belgische tv-programma Terzake sprak met de vrouw, die anoniem wil blijven.

Lees ook
Vader van jihadbruid Laura H. vertelt zijn kant van het verhaal: ‘Ik was haar kwijt’

Gevangenis
Haar man, die uit Antwerpen komt, is een jihadstrijder en zit in Syrië in de gevangenis. In het kamp in de buurt van Raqqa zijn de omstandigheden niet best. “We slapen hier op een matras op de grond, er wanen ziektes rond en de winter komt eraan.”

Tweede kans
Volgens een commandant in het vluchtelingenkamp waar de vrouw zit, kan ze pas terug naar Nederland als ons land om uitlevering vraagt. De journalist wijst haar erop dat ze, áls ze terug zou kunnen, waarschijnlijk in de gevangenis belandt en dat Nederlanders haar zullen wantrouwen. “Dat is nog altijd beter dan hier blijven, denk ik. En iedereen verdient een tweede kans.”

Levenservaring
Of ze spijt heeft van haar keuze naar Syrië te vertrekken? “Nee, het was als een school voor mij. Ik heb veel geleerd. Dat er bijvoorbeeld een raket op je huis wordt afgevuurd, geeft je meer levenservaring dan wat iemand in Nederland meemaakt.” Later komt ze op haar woorden terug. “Ik heb wel spijt van sommige dingen… Maar het heeft me wel verder gebracht. Ik ben wijzer geworden van bepaalde zaken.”

Bekijk het interview hieronder:

VIDEO'S | NIEUWS | BUITENLAND

Bron: RTL Nieuws/Terzake | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer video's

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser