Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Viral Video

Studenten gaan viral met neppe video en leren wijze les: 'We moeten kritischer zijn'

Studenten gaan viral met neppe video en leren wijze les: 'We moeten kritischer zijn'

Een docent die in plaats van een tentamen een kerstfeestje gaf, maar geen enkele student kwam opdagen. Die video ging gisteren volledig viral.

| Jorieke van Noorloos

Alleen: de video is hartstikke nep.

Opdracht

De video was gemaakt door studenten van de Missouri State University, in opdracht van mediaprofessor Andrew Cline. De opdracht was simpel: ga viral. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

De viral video:

Grote zorgen

Toch werd de video al gauw gedeeld en kreeg Cline zo’n honderd mails van onbekende mensen die hem een kerstkaart wilden sturen en vroegen of het wel goed met hem ging. Ook de school maakte zich zorgen. Cline liet al gauw via Twitter weten dat het onderdeel van een opdracht was en niemand zich zorgen om hem hoefde te maken.

Manipulatie

Cline en zijn studenten hebben van de viral video geleerd dat mensen tegenwoordig niet zo kritisch zijn op het feit of een video wel of niet echt is. “Mijn hypothese is dat een groot deel van de retweets op Twitter, net zo vals zijn als onze video”, vertelt de mediaprofessor aan BuzzFeed. “Iedereen die me een mail heeft gestuurd, moet beter gaan nadenken over wat ze in de media zien. Ik wil geen klootzak zijn, maar mensen worden gemanipuleerd door mensen die veel geld betaald krijgen voor deze virals. We moeten daar als natie slimmer in worden.”

Lees ook
Hongerige ijsbeer brengt bezoek aan voorraadkamer van Noors hotel

 

VIDEO'S | SNACKS | BUITENLAND | VIRAL VIDEO

Bron: BuzzFeed | Foto: Twitter

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Viral Video

Lees dit ook even

Please update your browser