Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Viral Video

Viral video van bleekwater gooiende feminist in metro blijkt Russische propaganda

Twee weken geleden ging een video van een Russische feminist die bleek in de kruizen van wijdbeens zittende mannen gooide in een metro keihard viral. Nu blijken de beelden propaganda van het Kremlin.

| Verena Verhoeven

Beelden van de actie tegen het zogenoemde ‘manspreading’ gingen de hele wereld over en werden miljoenen keren bekeken.

Fake news

De site EU vs Disinfo, dat nepnieuws en propaganda ontmaskert, heeft onthuld dat de video nep is. Eén van de mannen in de video heeft bekend dat de actie in scène is gezet en dat hij betaald kreeg om daar aan mee te werken. Daarnaast blijkt de actievoerende vrouw een Poetin-aanhanger en heeft zij zich in het verleden tegen feministen uitgesproken. Volgens de website is de video gemaakt met als doel ideeën rondom het thema ‘feminisme’ in het Westen op scherp te zetten.

Manspreading

In de video zegt de Russische Anna Dovgalyuk manspreading te zien als een daad van ‘genderagressie’. “Mannen die in de metro – met vrouwen en kinderen in de buurt – hun alfamens demonstreren, verdienen minachting”, zegt ze aan het begin van de video. Vervolgens zien we een vrouw die mannen in het openbaar vervoer van Sint-Petersburg nat gooit, maar de vrouw die dit doet lijkt niet Dovgalyuk te zijn.

Plens water

Dovgalyuk meende dat het goedje dat op de mannen werd gegooid water met bleek was. Dit zou namelijk onuitwisbare vlekken op de broeken veroorzaken. Kijkers reageren verdeeld op de video. Zo vinden velen manspreading net zo irritant, maar of dit nou de oplossing is? Ook mannen reageren op de beelden: ‘Snapt ze dan niet dat het voor ons fysiek onmogelijk is om onze benen dicht te houden zonder pijn? Simpelweg omdat we ons zaakje dan pletten?’

Bekijk de video boven dit artikel.

Lees ook
Franse feministen protesteren tegen ‘seksistische’ ansichtkaarten: ‘Ze zijn vernederend’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

VIDEO'S | NIEUWS | BUITENLAND | VIRAL VIDEO

Bron: EU vs Disinfo | Foto: Still uit de video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Viral Video

Lees dit ook even

Please update your browser