video's

Obama geeft emotionele afscheidsspeech: 'Amerika is nu een betere plek'

Het einde voor Barack Obama als president van de Verenigde Staten is nabij: vannacht gaf hij zijn afscheidsspeech. En daarbij hield hij het niet droog.

| Marloes van Wijnen

In zijn speech riep hij alle Amerikanen op politiek betrokken te blijven.

Lees ook
8 x memorabele speeches van Obama op een rij

‘Bubble’
“Verandering vindt alleen plaats als gewone mensen zich met zaken bemoeien, betrokken raken en samenkomen om het te eisen”, aldus Obama. Volgens de president dreigen te veel Amerikanen zich terug te trekken in een eigen ‘bubble’, waar ze alleen worden omringd door gelijkgestemden. Hij riep mensen op open te staan voor de mogelijkheid dat tegenstanders ook wel eens gelijk kunnen hebben.

Enorme eer
Duizenden Amerikanen stonden afgelopen weekend al in de rij om kaartjes voor de toespraak te bemachtigen. Ook een aantal medewerkers van de president was aanwezig. Het was hun laatste kans om hem nog een keer te zien als president. Obama noemde het ‘de eer van zijn leven’ dat hij acht jaar lang president heeft mogen zijn.

‘Yes we can’
Daarnaast nam hij uitgebreid de tijd om iedereen te bedanken. Toen Obama zijn vrouw Michelle en hun dochters Malia en Sacha bedankte, hield hij het niet droog en pinkte hij een traantje weg. Hij sloot zijn speech af met de inmiddels beroemde woorden ‘Yes we can’.

Waar is Sasha?
Opvallend genoeg was de jongste dochter van Obama, Sasha, niet aanwezig tijdens de afscheidsspeech van haar vader. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft bevestigd dat de jongste Obama morgen een belangrijk examen heeft en dat ze de avond nodig had om te studeren. Net zo wijs als haar vader, dus.

Michelle en Malia Obama verschijnen vlak na de speech op het podium:

Ook menig twitteraar beseft dat Obama’s laatste dagen als president zijn aangebroken. De lovende reacties stromen binnen:

VIDEO'S | NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer video's

Meest gelezen

Meer video's

Lees dit ook even

Meer video's

Please update your browser