Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

video's

Groothandelaar in nepvolgers op Instagram: 'Ouders kopen volgers voor hun kinderen'

Hoe meer likes en volgers op Instagram, hoe meer status. En als je ze niet kunt krijgen, koop je ze gewoon. Maar ten koste van wat? Dat onderzoekt presentator Nicolaas Veul in de documentaire #followme.

| Verena Verhoeven

Hierin komt hij er onder andere achter dat sommige ouders zelfs volgers kopen voor hun kinderen.

Nicolaas Veul

In #followme praat Nicolaas Veul met verschillende influencers en met het Amsterdamse Agency for Digital Influencer Marketing: IMA. Zij weten als geen ander hoe de Instagram-industrie in elkaar steekt. Ook doet een groothandelaar in nepvolgers anoniem een boekje open over fraude op Instagram.

Nepvolgers op Instagram

“Als je veel volgers op Instagram hebt, ben je een superster”, vertelt de groothandelaar, geheel anoniem. En mensen willen blijkbaar graag geld aan volgers uitgeven. “Ik heb in Nederland veel klanten. Kinderen die op de basisschool zitten en een stukje populairder willen worden, kopen Instagram-volgers.” En het zijn niet alleen de kinderen zelf die op deze manier hun populairiteit ‘afkopen’. “Ik heb heel vaak ouders die voor hun kinderen volgers kopen.”

Nicolaas besluit de proef op de som te nemen en koopt zelf een Instagram-account met een flinke lading volgers:

Lees ook
Dit model verklapt in nieuw boek alles wat je wil weten over de modewereld, zónder (Instagram)filter

#followme

Het maakproces van de documentaire is al sinds september te volgen via het Instagram-account @followme.doc. Woensdag 21 november is de documentaire op IGTV, het videokanaal van Instagram, te zien. Op donderdag 22 november om 20.55 uur wordt de documentaire uitgezonden op NPO3.

nepvolgers Instagram #followme

VIDEO'S | NIEUWS | LINDA.MEIDEN | TV | MEEPRATEN

Bron: VPRO | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer video's

Lees dit ook even

Please update your browser