Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

video's

Dit is de populairste meisjesnaam per jaar én provincie (vanaf 1967)

Waar velen vroeger Maria of Johanna heetten, zijn tegenwoordig namen als Emma en Tess hip. Wil je weten wat de populairste meisjesnaam was in jouw geboortejaar?

| Maaike van de Graaf

Dat kan, want in deze video zie je welke kindernamen het populairst waren in welk jaar én in welke provincie.

Lees ook
Deze expert legt ons uit waarom babynamen in (en ook weer uit) de mode raken

In beeld gebracht

Wij waren best benieuwd wat nou écht populaire namen in Nederland zijn (en of onze ouders meegingen met de trends of toch een wat originelere weg in wilden slaan). Dat bracht ons op het idee een video te maken waarin je per jaar, van 1967 tot en met 2017, kunt zien welke naam het meest gebruikt werd. En dat per provincie en natuurlijk voor jongens– én meisjesnamen.

Creatiever dan de mannen

Als je het vergelijkt met de populairste babynamen voor jongens, worden er vanaf 1967 meer verschillende meisjesnamen gebruikt. Waar veel jongens Jan of Johannes heetten in die tijd, waren voor de meisjes vooral namen als Maria, Johanna, Trijntje en Cornelia populair. In de provincie Zeeland is Maria door de jaren heen verreweg de populairste meisjesnaam. In de afgelopen vijftig jaar is dat op zes jaar na namelijk de meest gebruikte voornaam.

Lees ook
Dít is de populairste jongensnaam per jaar én provincie (vanaf 1967)

Lekker Hollands

Wat ook opvalt is dat we het elk jaar vooral lijken te houden bij Hollandse namen. Waar voor de jongens vanaf 1974 namen als Roy en Patrick de populairste werden, zijn het bij meisjes vooral Nederlandse voornamen gebleven. Namendeskundige Gerrit Bloothooft vertelt ons daar meer over, want hoe komt het nou eigenlijk dat bepaalde namen in (of weer uit) de mode raken?

VIDEO'S | NIEUWS

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer video's

Lees dit ook even

Please update your browser