Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

video's

Dít is de populairste jongensnaam per jaar én provincie (vanaf 1967)

Waar velen vroeger Jan of Johannes heetten, zijn tegenwoordig namen als Daan en Noah helemaal hip. Wil je weten wat de populairste jongensnaam was in jouw geboortejaar? 

| Maaike van de Graaf

Dat kan, want in bovenstaande video zie je welke kindernamen het populairst waren in welk jaar én in welke provincie.

Lees ook
Deze expert legt ons uit waarom babynamen in (en ook weer uit) de mode raken

In beeld gebracht

Wij waren best benieuwd wat nou écht populaire namen in Nederland zijn (en of onze ouders meegingen met de trends of toch een wat uniekere weg in wilden slaan). Dat bracht ons op het idee een video te maken waarin je per jaar, van 1967 tot en met 2017, kunt zien welke naam het meest gebruikt werd. En dat per provincie en natuurlijk voor jongens- én meisjesnamen.

Klassieke namen

Wat dan opvalt? Het volgende: in 1967 en 1968 waren de klassieke namen Jan en Johannes nogál favoriet. Sterker zelfs, in die jaren staan beide babynamen als enige op de kaart. Vanaf de jaren zeventig zijn er steeds meer verschillende voornamen te zien.

Lees ook
Dit is de populairste meisjesnaam per jaar én provincie (vanaf 1967)

Engelse inspiratie?

Zo lijken we vanaf de jaren zeventig meer inspiratie uit Engeland en Amerika te halen. Vooral in Limburg zijn ze er vroeg bij, daar was de populairste naam in 1974 bijvoorbeeld Patrick. Maar ook oer-Hollandse namen blijven lang populair in veel provincies. Jan bijvoorbeeld is niet weg te dénken.

Steeds creatiever

Zouden de Nederlanders dan steeds creatiever worden in het bedenken van namen? Namendeskundige Gerrit Bloothooft vertelt ons daar meer over, want hoe komt het nou eigenlijk dat bepaalde namen in (en ook weer uit) de mode raken?

VIDEO'S | NIEUWS

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer video's

Lees dit ook even

Please update your browser