video's

Barbara (28) maakte een kunstproject over haar eetstoornis: 'Het heeft me geheeld'

Barbara Michelle Edelman (28) ging de strijd aan met haar anorexia voor haar afstuderen aan de Fotoacademie. LINDAnieuws sprak haar over het bijzondere kunstproject.

| Lisa Koetsenruijter

“Ik wil mensen laten zien dat het mogelijk is jezelf te overwinnen.”

Lees ook
Arts van Emma over impact documentaire: ‘Beeldvorming anorexia is veranderd’

Geen menstruatie meer
“Ik heb het aan het einde van mijn jeugd ontwikkeld. Was altijd enorm bezig met de maakbaarheid van mijn lichaam. Op mijn zeventiende bereikte ik het dieptepunt en moest ik klinisch opgenomen worden. Mijn lichaam functioneerde niet meer, waardoor mijn menstruatie uitbleef.”

Lichaam hersteld, geest nog niet
“Na mijn opname heb ik verschillende therapieën gevolgd. Met mijn lichaam ging het steeds beter, maar mijn geest was nog steeds uitgeput door mijn obsessieve gedachten en handelingen. Ik durfde nog steeds de controle niet los te laten en legde mezelf allerlei regels op. Wilde bijvoorbeeld koste wat het kost niet boven mijn streefgewicht uitkomen, en hield streng vast aan een strak eetpatroon.”

Confrontatie
“Twee jaar geleden besloot ik opnieuw in therapie te gaan. En ben ik begonnen aan mijn afstudeerproject. Omdat de anorexia zo’n wezenlijk onderdeel van mij is, is het project heel natuurlijk ontstaan. De grote vraag was: hoe ga ik met mezelf om? Die twee jaar waren heel confronterend en intens, maar hebben wel geleid tot een enorme transformatie.”

Grenzen verleggen
“Ik begon met anonieme close-up beelden van mijn lichaam. Hoe verder ik in mijn proces kwam, hoe meer afstand ik kon nemen van mijn obsessie. Ik durfde steeds meer lichaamsdelen in beeld te brengen, uiteindelijk stond ik zelfs, in al mijn kwetsbaarheid, geheel naakt voor de camera. Zo heb ik mijn grenzen verlegd. Het werkte heel helend.”

barbaramichelleedelman_i_am_not_her_

‘Ik leef weer’
“De essentie van mijn onderzoek is een doek met mijn menstruatiebloed. Laag op laag vormt het bloed de contouren van een baarmoeder. Jarenlang menstrueerde ik niet en pas toen dat terugkeerde, kwam het besef over wat ik mezelf had aangedaan. En wist ik: ik leef weer, ik heb mijn vrouwelijkheid en vruchtbaarheid terug. Mijn lichaam werkt weer.”

Leven ipv overleven
“Met het werk wil ik mensen wakker schudden. Het is mogelijk jezelf te overwinnen, maar je moet het willen en durven. Ik hoop dat het mensen inspireert om eerlijk naar zichzelf te kijken. En dat ze in discussie gaan over hun angsten en obsessies. Over kwetsbaar durven zijn, maar ook mild. Door dit project kan ik eindelijk weer leven in plaats van overleven.”

Barbara over de video: “Mijn zelfdestructief denksysteem heb ik nu ge-destructureerd door het te verteren. Letterlijk. Ik heb de beelden die ik heb gemaakt gedurende dit proces opgegeten.
Allemaal, behalve het beeld van de baarmoeder, de belichaming van mijn zijn. Als een rituele handeling, vastgelegd met videoregistratie.”

Lees ook
Moeder van Emma: ‘Goh meis, waar je ook bent: het is je gelukt’

VIDEO'S | NIEUWS

Bron: LINDAnieuws | Foto: Barbara Edelman

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer video's

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser