tech

Slimme pleister controleert genezing wond

Slimme pleister controleert genezing wond

Vanaf 2017 op de markt: een slimme pleister vol sensoren die zelf controleert hoe een wond geneest. Verplegers kunnen op hun telefoon of tablet het genezingsproces bijhouden.

| Eline van der Haar

Handig, want op die manier hoef je als patiënt niet meer ter controle je pleister of verband te verwijderen.

Dat noemen wij nou slim
In de DermaTrax-pleister zitten kleine sensoren verwerkt. Die kunnen meten of er een infectie is, wat de temperatuur is in de wond, hoeveel vocht erin zit en hoe hoog de PH-waarde is. Via een draadloze verbinding worden al deze uitslagen doorgegeven.

Knappe koppen
Holst Centre/TNO leverde de technologie. Samen met onderzoekers van het Ierse Tyndall National Institute en Fleming Medical ontwikkelde het Eindhovense onderzoekscentrum de pleister.

Valt mee
Het mooie is: DermaTrax wordt niet veel duurder dan een gewone pleister. We hebben er slechts een laag aan toegevoegd, zegt Jeroen van den Brand, programmamanager bij HolstCentre/TNO. Het streven is dat er per pleister slecht € 1,- op de prijs komt.

Nieuw: tech op LINDAnieuws.nl. KPN en LINDAnieuws laten vrouwen in deze rubriek zien hoe innovatie en techniek hun leven leuker en makkelijker maakt.

TECH

Bron: Algemeen Dagblad | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Meest gelezen

Meer tech

Lees dit ook even

Meer tech

Please update your browser