Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

tech

Hierom kan je computer traag worden en geloof ons: smakelijk is het niet

Hierom kan je computer traag worden en geloof ons: smakelijk is het niet

Een trage computer kan behoorlijk op je zenuwen werken, en die virusscanners lijken ook niet echt te helpen. Goed nieuws: onderzoekers denken nu te weten wat de oorzaak van die slome laptop is.

| Marloes van Wijnen

Alhoewel, goed nieuws? Je wordt er waarschijnlijk niet heel blij van.

Lees ook
Feest der herkenning: dertig computerwachtschermen uit de oude doos

Trage computer

Lekker geluncht? Mooi, want na het lezen van dit artikel heb je de komende uren vermoedelijk geen trek meer. Voorál niet als je momenteel achter je beeldscherm zit. Het zit namelijk zo: die slome computer van je, die soms maar blíjft laden en klinkt alsof-ie gaat opstijgen, zou zomaar eens vol kunnen zitten met dode huidcellen. Die komen vermoedelijk via je toetsenbord in je computer terecht, en zorgen dat-ie zijn snelheid verliest.

Oververhit

In de computer zit namelijk een ventilator (of ventilatoren) die ervoor zorgt dat je computer koel blijft en dus niet oververhit raakt. Maar als die ventilator onder het stof, etensresten en – jawel – dode huidcellen komt te zitten, draait-ie niet meer zo snel, waardoor je computer minder hard kan werken. Voor de visualisatie: zo’n ventilator ziet er (in een oude computer, je weel wel, zo’n grote) zó uit.

ventilator

Doe-het-zelf

Gelukkig brengt het onderzoek ook nog een fijne boodschap met zich mee, en dat is dat je er iets aan kan doen. Zo kan je je computer redelijk makkelijk schoonmaken met behulp van een bus met perslucht, die je wellicht ook gebruikt voor het schoonmaken van je toetsenbord. Maak de ventilator aan de binnenkant van je laptop één keer in het half jaar schoon met zo’n bus en je kan er weer een paar maanden tegenaan. Hoe je dat dan doet (zonder je hele laptop uit elkaar te schroeven)? Daarvoor delen wij even een video met je, want zo zijn wij dan ook wel weer. Kijk en leer.

NIEUWS | TECH

Bron: The Independent | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Lees dit ook even

Please update your browser