Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

tech

Nieuwe gps-tracker voor je kind: handig of gevaarlijk?

Nieuwe gps-tracker voor je kind: handig of gevaarlijk?

Big mama is watching you: het zou de slogan kunnen zijn van het nieuwe apparaatje Spotter. Bezorgde moeders kunnen hun kind óveral volgen met deze gps-tracker.

| Justine Wouterson

Het ronde dingetje, met bovenop een sos-knop, stop je gemakkelijk in de jaszak of rugzak van je kind.

Een geruststelling
Vervolgens kun je via je online account óf de speciale app in Google Maps precies zien waar jouw koter zich bevindt. Geen stress meer als-ie te laat terugkomt van school of als-ie buiten jouw zicht aan het spelen is buiten. Het apparaat laat verder niet alleen zien wáár je kind zich bevindt, maar toont ook hóé hij of zij daar gekomen is.

Bel je kind op de Spotter
Dat ravottende kinderen per ongeluk vaak op de sos-knop kunnen drukken en je continue onnodig een hartverzakking bezorgen, is gelukkig niet mogelijk. De knop moet drie seconden lang goed ingedrukt worden om een signaal af te kunnen geven, vertelt een woordvoerster van Spotter BV ons aan de telefoon. Zodra dit het geval is, krijgt de ouder een melding en kan deze ook bellen naar de Spotter, om te kijken of alles ok is en het kind gerust te stellen. Jonge kinderen een dure mobiele telefoon meegeven puur om ze daarmee in de gaten te kunnen houden, kan nu dus ook op een betaalbare manier.

Enthousiaste moeder
Editie NL spreekt in de uitzending van gisteravond met Mirjam, die haar tienjarige zoontje Pascal niet meer zonder Spotter de deur uitstuurt. Ze is enthousiast en checkt continue of Pascal al op zijn bestemming is aangekomen. Op de vraag of ze het niet naar vindt wat ze haar kind ‘aandoet’, antwoordt ze: Ik denk dat-ie het zelf wel fijn vindt. Van: ‘Ok, mam weet nu dat ik onderweg ben, mam weet dat ik veilig ben, is zij ook weer rustig.’

Moeten we dit wel doen?
Is de Spotter wel zo veilig en handig als het lijkt? Ouders denken hun kinderen ermee te kunnen behoeden voor bijvoorbeeld pedofielen of kinderlokkers, omdat ze exact weten wanneer hun kind ergens is waar hij of zij niet hoort te zijn. Maar voor kwaadwillenden (dat kan die pedo zijn, maar ook de andere ouder in een vechtscheiding of een pestende klasgenoot) zouden de kinderen met een Spotter in hun zak júist een makkelijk doelwit kunnen zijn.

Hackers
Alle informatie is namelijk gelinkt aan je mobiele telefoon en die bevindt zich ‘in de cloud’, een online omgeving die door slimmeriken makkelijk te hacken is. De dagelijkse patronen en verblijfplaats van je kind kunnen in theorie dankzij de tracker dus juist in verkeerde handen vallen.

Om gek van te worden
Daarnaast kun je jezelf natuurlijk ook gek maken. Wanneer je kind met de tracker op pad is, kan de verleiding erg groot zijn om constant te kijken of alles nog wel ‘zoals normaal’ verloopt. En wandelt je nieuwsgierige kind eens via een ander straatje naar huis, slaat dan direct de paniek toe?

‘Totaal geen angst voor hackers’
Tijdens ons gesprek met Spotter BV blijkt dat het bedrijf absoluut niet bang is voor mogelijke hackers. Alle informatie wordt opgeslagen op zeer streng beveiligde servers. Zo veilig zelfs, dat zelfs de overheid er gebruikt van maakt, verzekert een woordvoerster ons. Daarnaast is wordt er geen link gelegd tussen specifieke personen en het gebruik van het systeem. Gebruikers hoeven enkel hun e-mailadres te geven en zijn verder onbekend bij Spotter.

Al duizenden blije ouders
Spotter, die in Nederland sinds de lancering drie maanden geleden al duizenden trackers heeft verkocht, is zelfs zó overtuigd van de prestaties van de uitvinding, dat er nu al ‘druk gewerkt wordt aan het veroveren van de Europese markt’, aldus het jonge bedrijf.

Goedkoper dan dat mobieltje
De Spotter, bedacht door Sander Potter (S. Potter, ja écht) die op het idee kwam toen hij zich zorgen maakte over zijn buiten spelende kinderen, is voor € 69 te koop bij Kruidvat.

Bekijk hier het fragment uit Editie NL:

NIEUWS | LIFESTYLE | MEEPRATEN | TECH

Bron: Editie NL | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Lees dit ook even

Please update your browser