tech

Instagrammer Hans Smit verloor 215.000 volgers én inkomsten door één simpele klik

Instagrammer Hans Smit verloor 215.000 volgers én inkomsten door één simpele klik

Verdien jij (zak)centen met Instagram? Opgelet dan. Instagrammer Hans Smits is namelijk in de val gelokt door een crimineel die nu profiteert van zijn volgers en inkomsten.

| Merel Boudrie

Hans drukte op een linkje, voerde zijn inloggegevens in en een paar minuten later kon hij niets meer: zijn wachtwoord was veranderd en de naam van zijn account aangepast.

Lees ook
Billen van Nederlandse Instagrammer Sterre (21) vliegen de wereld over

‘Lekker zakcentje’
Twee jaar geleden begon Smits (27) met zijn Instagramaccount ‘The World of Skateboarding’. “Een beetje uit verveling”, zegt hij tegen RTL Z. Binnen een mum van tijd had-ie ruim tweehonderdduizend volgers en kreeg hij veel aandacht van adverteerders. Hij verdiende er vijfhonderd tot duizend euro per maand mee: “Een lekker zakcentje.”

Foute link
Vorige week ontving hij een bericht van een promotor van een skateboardspelletje die “bij hem wilde adverteren”. Via de chat spraken ze bedragen af en werden details uitgewisseld. Voordat de afspraak rond was, wilde de promotor nog weten hoeveel Android-gebruikers onder de volgers van Smits zaten. Hij stuurde hem een linkje van Iconosquare: via die site zou hij de gegevens op kunnen vragen.

In de val gelokt
Dat verliep niet soepel, dus vroeg Smits om hulp. De promotor stuurde hem een andere link, waarmee het wél zou lukken. Niet dus. Het bleek een zogenaamde phishinglink te zijn. De website leek als twee druppels water op Iconosquare, maar stuurde de inloggegevens door naar de crimineel. Die gaat nu onder de naam ‘Skateboardinghome’ door met het account van Smits. En verdient daar dus geld mee.

Bedreigd
Toen de skater contact zocht met de persoon die het account heeft overgenomen, werd hij bedreigd. Hij zou “zijn leven verwoesten” en “bankrekening plunderen”. Smits zocht contact met Instagram om zijn account weer terug te krijgen. Met succes, schrijft RTL Z: afgelopen vrijdag is dat gelukt.

NIEUWS | TECH

Bron: RTL Z | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser