Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

tech

De app Vero is een heuse hype, maar heeft ook een 'donkere' kant

De app Vero is een heuse hype, maar heeft ook een 'donkere' kant

De inmiddels razend populaire app Vero wordt momenteel enorm veel gedownload en zou dé ideale vervanger zijn voor Instagram (want: geen algoritmes). Maar er wordt nu óók gewaarschuwd voor de app.

| Marloes van Wijnen

Want die schijnt dus ook een ‘donkere’ kant te hebben.

Lees ook
Het lijkt erop dat deze app het nieuwe Instagram is

Maak kennis met: de oprichter

Dat klinkt een beetje alsof het downloaden van de app illegaal is of het je bakken met geld gaat kosten, maar daarvoor hoef je niet bang te zijn. Het is namelijk de achtergrond van de oprichter van de app die vragen oproept. Dat is Ayman Hariri, een miljardair uit Libanon. De 39-jarige zakenman verdiende zoveel geld met zijn vorige bedrijf, de bouwfirma Saudi Oger, dat vorig jaar failliet ging nadat in 2016 bekend werd gemaakt dat er duizenden onbetaalde bouwvakkers in slavenkampen in Saoedi-Arabië verbleven. Diezelfde man is nu dus het brein achter de app Vero.

Instagram versus Vero

Word je al een beetje angstig van. En dan hebben we het nog alleen maar over het verleden van de oprichter gehad. Het platform Vero zelf wordt door velen aangeprezen als een ideaal alternatief voor Instagram, en dat blijkt nu ook precies te zijn wat de makers van Vero graag willen: Amerikaanse concurrenten ‘verslaan’. De app is dan ook niet voor niets gebouwd door Russische app-ontwikkelaars. Deze ontwikkelaars bouwden de app zo, dat jouw tijdlijn niet ‘door de war wordt geschopt’ door de inmiddels bekende algoritmes, waar Instagram en Facebook wél gebruik van maken. Die platforms gebruiken algoritmes om je advertenties aan te bieden.

Geen algoritmes, maar ook geen privacy

Wie even logisch nadenkt, snapt dat Vero zonder algoritmes op een andere manier geld moet verdienen aan gebruikers. En de manier waarop de app dat doet, is nogal omstreden. Zo staat er in de voorwaarden van de app dat alle content die door gebruikers op het platform wordt geplaatst, gebruikt mag worden door de eigenaren van de app, zonder dat zij daarvoor toestemming hoeven te vragen of hoeven te betalen. Snel je profiel verwijderen is dan geen optie meer. Allereerst duurt dat even: je moet namelijk een aanvraag indienen om je profiel te kunnen verwijderen. En zelfs als die aanvraag wordt goedgekeurd (dat is namelijk nog maar de vraag), blijft volgens de overeenkomst ‘sommige informatie’ in handen van de eigenaren van de app.

(Gratis) stormloop

De app werd al in 2015 gelanceerd, maar werd de afgelopen dagen ineens immens populair nadat de oprichters bekendmaakten dat de eerste miljoen gebruikers de app voor de rest van hun leven gratis mogen gebruiken. Daarna moeten geïnteresseerden voor de app gaan betalen. Het resultaat: een heuse stormloop. In de Verenigde Staten werd de app gisteren al een half miljoen keer gedownload en ook in Nederland stijgt-ie in de trendinglijsten van de app store. Hoopt de app op deze manier gebruikers te lokken? Grote kans. Maar of die populariteit aanhoudt, is dus nog maar de vraag.

NIEUWS | TECH

Bron: NOS/Trouw | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Leuk die kerstboom, maar op deze manier haal je de kerst pas écht in huis
Advertorial

Leuk die kerstboom, maar op deze manier haal je de kerst pas écht in huis

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat alles meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser