tech

Fraude via WhatsApp wordt steeds listiger - zo wapen je je ertegen

Fraude via WhatsApp wordt steeds listiger - zo wapen je je ertegen

Oplichters worden steeds gewiekster, en doorhebben dat iets fraude is, wordt steeds moeilijker. ‘Opgelicht‘ legt uit hoe gehaaid ze tegenwoordig te werk gaan op WhatsApp.

| Lisa Koetsenruijter

Het programma geeft gelukkig ook tips om te voorkomen dat je erin trapt.

Lees ook
Zó herken je een oplichter en voorkom je datingfraude

Onbekend nummer
Stel: je krijgt op WhatsApp een berichtje van een onbekend nummer, maar de profielfoto is van een bekende. Die legt ook meteen uit waarom hij of zij een nieuw nummer heeft, en praat met je over zaken waar jullie wel vaker over praten, op een manier die klopt bij hoe diegene meestal praat. Dan volgt de vraag of je even financieel te hulp kunt schieten. Zou jij het vertrouwen?

Onderzoek op social media
Het is een techniek die oplichters steeds vaker gebruiken, schrijft Opgelicht op de website van het programma. Een fraudeur komt via Marktplaats aan echte gegevens van een kennis, gebruikt een openbare profielfoto van Facebook op WhatsApp, checkt daar ook hoe mensen met elkaar praten en waarover, en probeert je zo om de tuin te leiden en geld afhandig te maken.

Check het verhaal
Geavanceerde technieken, maar gelukkig kun je je ertegen wapenen. De belangrijkste tip van het programma: neem altijd via een ander kanaal contact op met de vriend, vriendin of het familielid waarvan het onbekende telefoonnummer zou zijn. Zo kun je verifiëren of zij erachter zitten, of dat er iemand achter zit die uit is op het plunderen van je bankrekening.

Voorzorgsmaatregelen
Daarnaast zijn er vijf voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je in een scam tuimelt. Je leest ze alle vijf (plus nog meer informatie over deze vorm van fraude) hier op de site van Opgelicht.

NIEUWS | TECH

Bron: Opgelicht | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser