Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

tech

Bang dat je veel op social media zit? Facebook en Instagram gaan het voor je timen

Bang dat je veel op social media zit? Facebook en Instagram gaan het voor je timen

Facebook en Instagram willen gebruikers eraan herinneren hoeveel tijd ze besteden op social media. De apps voeren daarom functies in die bijhouden hoe lang mensen al actief zijn.

| Jorieke van Noorloos

Dat moet ervoor zorgen dat mensen bewuster omgaan met hun tijd, zo motiveert het bedrijf de maatregel. Instagram is eigendom van Facebook.

Precieze cijfers

Een van de functies is een dashboard dat aangeeft hoeveel tijd je gemiddeld op Facebook en Instagram besteedt en precieze cijfers geeft over de laatste zeven dagen. Gebruikers kunnen daarnaast aangeven hoeveel tijd ze maximaal aan Facebook of Instagram willen besteden. Is die periode verstreken, dan krijgen ze een seintje. Tot slot kunnen gebruikers notificaties op de telefoon een tijdje op stil zetten.

Lees ook
Waarom je (ondanks privacy-gate) nog altijd zo verslaafd aan Facebook bent

Kritiek

Facebook en andere socialmediabedrijven krijgen geregeld kritiek op de manier waarop ze hun pagina’s inrichten. Door bijvoorbeeld eindeloos scrollen mogelijk te maken, zouden ze verslaving in de hand werken. In Nederland ervaren jongeren social media bovendien steeds vaker als een verslaving, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dit voorjaar.

Overzicht

In een toelichting op de nieuwigheden nam Ameet Ranadive, bij Facebook verantwoordelijk voor producten voor ‘welzijn’, het woord verslaving niet in de mond. Wel zei hij dat gebruikers hadden gevraagd om manieren waarop ze meer vat kunnen krijgen op de tijd die ze aan sociale media kwijt zijn.

Lees ook
Met de nieuwe muzieksticker van Instagram kan jouw lievelingslied onder je Story

NIEUWS | TECH

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser