Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

tech

Omstreden databedrijf Cambridge Analytica sluit deuren na Facebookschandaal

Omstreden databedrijf Cambridge Analytica sluit deuren na Facebookschandaal

Het omstreden databedrijf Cambridge Analytica stopt na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Dat meldt ‘The Wall Street Journal’.

| Maaike van de Graaf

Het bedrijf is onder andere bang voor rechtszaken en boetes en staakt dan ook onmiddellijk met de activiteiten.

Lees ook
Jouw data gelekt naar Cambridge Analytica? Facebook laat het vandaag weten

Faillissement

Ook verloor Cambridge Analytica de laatste tijd veel klanten en dus heeft het bedrijf faillissement aangevraagd. Het bedrijf raakte in opspraak toen bekend werd dat ze de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers zou hebben gebruikt om president Trump te steunen tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Kiezersprofielen

Ceo Alexander Nix, die halverwege maart op non-actief werd gesteld, onthulde onlangs dat het bedrijf in het geheim meewerkte aan de verkiezingscampagne. Cambridge Analytica stelde nauwkeurig dataprofielen op van miljoenen kiezers. Die werden dan vervolgens bestookt met berichten via Facebook.

Van geen kwaad bewust

Volgens een verklaring is het bedrijf zelf zich van geen kwaad bewust. Cambridge Analytica stelt slachtoffer te zijn geworden van ongefundeerde beschuldigingen. “Onze activiteiten zijn niet alleen legaal, maar ook nog breed geaccepteerd als een standaardcomponent van online adverteren, zowel in de politieke als commerciële arena.” Ook vindt het bedrijf dat de werknemers ethisch en wettelijk juist hebben gehandeld, maar dat door de doorlopende aandacht van de media voor het schandaal, veel klanten vertrokken zijn.

NIEUWS | BUITENLAND | TECH

Bron: ANP | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Lees dit ook even

Please update your browser