tech

Binnenkort kun je niet langer ongestraft illegaal films downloaden

Binnenkort kun je niet langer ongestraft illegaal films downloaden

Distributeur Dutch FilmWorks (DFW) wil vanaf dit najaar downloaders aanpakken die via BitTorrent illegaal aan films komen.

| Lisa Koetsenruijter

Wie wordt betrapt, moet betalen.

Lees ook
7 films die jou de komende maand de bioscoop in trekken

Boete per post
Hengel je ongeoorloofd een film van de distributeur binnen via BitTorrent, en hebben ze dat bij DFW door, dan kun je een brief op je mat krijgen. Daarin doet het bedrijf een voorstel voor een schikking, legt de directeur uit aan de NOS.

Of rechtszaak
Willem Pruijssers vertelt ook wat er gebeurt als je daarmee niet akkoord gaat: “Dan kunnen we een rechtszaak beginnen.” Hoe hoog de boete wordt, kan hij nog niet precies zeggen. “Maar in Duitsland kost dit vergrijp je tussen de achthonderd en duizend euro.”

Schrikken van bedrag
Dat vinden ze bij DFW aan de hoge kant, maar de afschrikwekkende werking moet blijven. “Dus het zal meer zijn dan een paar tientjes.”

Eindelijk straf
Het maakt de distributeur niet uit of je dagelijks of slechts eens in je leven illegaal downloadt; iedereen kan een boetebrief krijgen. En daarmee is straks het illegaal downloaden van films in Nederland niet langer onbestraft.

Gedoogbeleid
Tot april 2014 werd dit nog gedoogd. Toen greep het Europees Hof van Justitie in, al worden individuele downloaders nog altijd niet aangepakt, schrijft de NOS. DFW begint met het controleren van illegale downloads voor een paar van zijn films, maar breidt dat uit tot ‘tientallen tegelijk’.

IP-adres
Het bedrijf, onder andere bekend door producties als Soof en Dummie de Mummie, kan downloadcriminelen aanpakken, omdat iedereen op BitTorrent het IP-adres van een downloader kan zien; je privacy is er niet beschermd.

Belemmering
Daar zitten nog wel wat haken en ogen aan. Internetproviders moeten DFW voorzien van de adresgegevens die bij een IP-adres horen, maar dat lijken ze niet van plan. Een woordvoerder van Ziggo: “Wij werken alleen mee met tussenkomst van de rechter.”

NIEUWS | TECH

Bron: NOS | Foto: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser