tech

Appen achter stuur binnenkort zwaar bestraft: celstraf is mogelijk

Appen achter stuur binnenkort zwaar bestraft: celstraf is mogelijk

In de afgelopen vier jaar is het aantal verkeersongelukken in Nederland toegenomen. In veel gevallen is de smartphone de boosdoener.

| Martine Schut

Daarom wil justitie het gebruik van smartphones achter het stuur harder aanpakken, zo meldt dagblad Trouw.

Lees ook
Slim slot moet smartphonegebruik op de fiets tegengaan

Brommen?
Zeg maar gerust keihard, want Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit ervoor dat het gebruik van de smartphone net zo streng bestraft wordt als dronken rijden, dus niet ­alleen met een boete, maar ook met een celstraf.

Geldboete
Nu staat er op het gebruik van de telefoon achter het stuur een boete van maximaal 230 euro. Maar dankzij een nieuwe verkeerswet – die nog in de maak is – komt daar snel verandering in. Die wet regelt dat je telefoon gebruiken achter het stuur voortaan wordt gezien als roekeloos rijden.

Roekeloos rijden
“Bestuurders die een ongeluk veroorzaken door het gebruik van hun mobiel, verdienen eenzelfde strafmaat als mensen die roekeloos of met te veel drank op rijden. Het zijn bewuste keuzes waarmee je anderen in gevaar brengt”, zegt woordvoerder van VVN José de Jong. Dat de nieuwe wet in de maak is, was al langer bekend. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt nu tegen Trouw dat je smartphone gebruiken achter het stuur zwaarder bestraft gaat worden.

NIEUWS | TECH

Bron: Trouw | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser