#stoponlineshaming

Waarom er nog stééds vooroordelen over online shaming zijn (en hoe wij dat merken)

Waarom er nog stééds vooroordelen over online shaming zijn (en hoe wij dat merken)

Op de laatste dag van onze Stop Online Shaming-campagne, zien we op de LINDA.-redactie dat er helaas nog steeds veel taboes op het thema rusten.

| Tim van Erp

Dat merken we onder meer aan de reacties op onze Facebookposts rondom het onderwerp.

Lees ook
Miekes naaktfoto’s werden online gedeeld: ‘Mensen zien niet in wat dit aanricht’

‘Maak gewoon geen foto’s’
En eerlijk: we schrikken soms van die reacties. Zo waren veel lezers het roerend met elkaar eens in de reacties op het interview met Mieke, wier naaktfoto’s werden verspreid nadat haar telefoon was gehackt. Naaktfoto’s die zijzelf nota bene nooit naar iemand had verzonden. ‘Maak ze gewoon niet’, zo luidden meerdere reacties. Maar dat is precíes ons punt: de schuld ligt niet bij degene die foto’s van zichzelf maakt, maar bij degene die die foto’s – ongewenst – verspreidt. Toch is het slachtoffer juist vaak degene die als schuldige in het verhaal wordt aangewezen. Met opmerkingen als hierboven. Of: ‘Met dit soort acties vraag je erom’. Of: ‘En vervolgens huilen als je beelden verspreid worden.’ Maar géén van de mensen die dat overkomt, heeft erom gevraagd dat de hele wereld die beelden te zien krijgt. Ze met elkaar deelt. Erom lacht.

Ook wij doen het
Daarom maakt menig LINDAnieuws-redacteur óók wel eens een naaktselfie. Dat bleek vorig week uit een rondvraag over de redactie. Het gros van onze collega’s vindt namelijk dat dat gewoon moet kunnen, én pakt het verstandig aan – zo zet bijna niemand zijn of haar hoofd erbij op de foto, en wordt de betreffende selfie in de meeste gevallen alleen naar vaste relaties gestuurd en niet naar scharrels die je een week ervoor ergens hebt opgeduikeld. We riepen dan ook in dat stuk: ‘Lekker naaktselfies blijven nemen als jij je daar goed bij voelt.’ En daar staan we nog steeds achter.

Lees ook
Redactierondje: hoeveel mensen van LINDAnieuws maken wel eens een naaktselfie?

‘Niet zeuren als ze je een hoer noemen’
Dat dat niet voor iedereen geldt, bleek al snel uit de reacties die op het artikel rond de LINDAnieuws-redacteuren kwamen. Eén lezer stelde het Stop Online Shaming-register niet te willen tekenen, want: ‘Als je naaktfoto’s van jezelf stuurt en je krijgt daardoor online shaming, is dat terecht en ben je het zelf schuld! Dan moet je niet zeuren dat mensen je een hoer noemen, want wat is het anders?’ Gelukkig wordt geen van onze redacteuren tot nog toe een hoer genoemd. Dat ten eerste. Ten tweede: er gebeurt iets volledig tegen jouw wil in, iets waar je je vervolgens met man en macht tegen kunt verzetten maar waar je desalniettemin geen controle over hebt, iets waar je voor de rest van je leven consequenties van zal ondervinden – en dat is dan ‘terecht’? Omdat jij goed in je vel zit en een foto van jezelf wil maken? Die je – we zeggen het nog maar een keer – misschien zelfs alleen in je privé-archief bewaart? Het lijkt ons een nogal kromme ‘vergelding’ voor een selfie.

Niet in verhouding
Ook krom: als het níet gaat om naaktfoto’s, steekt de vork voor veel mensen ineens anders in de steel. Bij enkele berichten op LINDAnieuws, die draaiden rondom video’s rond en foto’s van personen die op een bepaalde manier online ophef veroorzaakten, kregen we zelf namelijk de wind van voren. In menig Facebookreactie werden wíj beticht van online shaming, omdat we de betreffende personen te kijk zouden zetten. Dat was uiteraard nergens onze bedoeling – als nieuwssite brachten wij het nieuws, en dat nieuws was dat een bepaalde foto of video viral ging en een hoop (negatieve) reacties teweegbracht. Gek is het wel: als we feitelijk nieuws brengen over een controversieel, pijnlijk of ongemakkelijk moment, lijkt een meerderheid te vinden dat we die beelden níet mogen tonen. Maar die naakte meisjes die niet willen dat hún beelden worden getoond – dat mag wel en is zelfs gerechtvaardigd?

Vonnis
Het is duidelijk dat er nog veel te winnen is op het gebied van online shaming. Begrip voor de medemens, vooral. Want zolang we elkaar blijven betichten van onverstandig en zelfs hoerig gedrag, en vooral elkaar de schuld blijven geven van dingen waar wij niks aan kunnen doen, worden we makkelijk gekwetst én blijven we kwetsbaar. Precies dit soort vooroordelen heeft als gevolg dat de consequenties van een openbaar gemaakte naaktfoto of seksvideo aan het slachtoffer blíjven kleven, voor de rest van zijn of haar leven. Als we er nou met z’n allen veel minder een oordeel aan hangen, is het slachtoffer ook minder kwetsbaar. En dan zorgt zo’n lullig fotootje niet dat je hele leven op z’n kop staat.

Lees ook
Lollige reacties op online shaming tonen juíst aan: het is nóóit grappig

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

NIEUWS | MAGAZINE | #TEAMPATRIES | LINDA.155 STOP ONLINE SHAMING | #STOPONLINESHAMING

Bron: LINDAnieuws | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #stoponlineshaming

Meest gelezen

Meer #stoponlineshaming

Lees dit ook even

Meer #stoponlineshaming

Please update your browser