#stoponlineshaming

Redactierondje: hoeveel mensen van LINDAnieuws maken wel eens een naaktselfie?

Redactierondje: hoeveel mensen van LINDAnieuws maken wel eens een naaktselfie?

In 2014 deden wij een onderzoekje op de LINDA.-redactie: hoeveel van onze collega’s maken wel eens een naaktselfie? In het kader van Stop Online Shaming voerden we dit testje opnieuw uit.

| Tim van Erp

Nu wilden we van de selfiemakers ook weten: heb je je hoofd óók (herkenbaar) op de foto gezet? En stuurde je de foto naar iemand die je goed kent of naar een (relatief) onbekende?

Lees ook
36% van LINDA.-redactie maakt naaktselfies

Anoniem
Bovendien zijn er sinds 2014 een boel oude collega’s weg en een boel nieuwe collega’s bij. Daarom maakten wij opnieuw een rondje over de redactie van LINDAnieuws. Met de brutale vraag: heb je wel eens een naaktfoto naar iemand verzonden? Anonimiteit bij antwoorden gegarandeerd, natuurlijk.

Dit zijn de cijfers
Precies twintig mensen wilden de vraag beantwoorden. We verklappen alvast: dat is niet de hele redactie, dus wellicht liggen de percentages iets anders dan hieronder gepresenteerd. Maar van de ondervraagden hebben zeven mensen nog nooit een naaktselfie gemaakt. Dat is dus 35 procent; 65 procent van de deelnemers verzond wél al eens een foto zonder kleren. Onder de twintig collega’s bevonden zich trouwens vijf mannen en vijftien vrouwen.

Je hoofd erbij
Wat geruststelt: bijna alle mensen die wel eens een naaktfoto van zichzelf hebben verstuurd, deden dat zonder hun hoofd erop – les nummer één om te voorkomen dat je herkend kan worden, mócht je foto ongewenst worden verspreid. Eén van onze redacteuren heeft daar lak aan, en legde zichzelf volledig op de gevoelige plaat vast. Een andere (mannelijke) redacteur heeft wel zijn lippen op de foto staan. En een derde collega heeft ‘meestal niet’ haar hoofd op de foto. Nou, vooruit, wij tellen ‘m goed.

Naar je vriend of naar die ene scharrel?
Dan die andere vraag: naar wie gingen de foto’s? Alleen mensen die je écht kan vertrouwen? “Tja, weet je ooit zeker of je iemand honderd procent kan vertrouwen?”, vraagt een collega zich af. Goed punt. Toch antwoorden de meeste LINDAnieuws-redacteuren dat hun pikante plaatje naar een (toenmalige) partner werd gestuurd. Een enkeling stuurde de selfie naar een potentiële date-partner of een scharrel. Eén van hen heeft daar spijt van: “Ik heb geluk dat-ie niet op internet is verschenen. Maar goed, je weet natuurlijk nooit of-ie ‘m aan zijn vrienden heeft laten zien.”

Lees ook
Het kan nog een week: teken ons Stop Online Shaming-register

Niet het hele lichaam
Enkele collega’s geven trouwens aan de naaktselfies enkel via Snapchat te sturen, zodat ze ook snel weer verdwijnen. Én drie redacteuren hebben zichzelf niet helemáál op de foto gezet, maar hielden het bij hun bovenlichaam. Wij zijn in elk geval blij om te horen dat de meeste redacteuren zich ervan bewust zijn dat foto’s in ongewenste handen kunnen vallen. En zolang dat het geval is, zeggen wij: lekker naaktselfies blijven nemen als jij je daar goed bij voelt.

selfie

Stop online shaming. Teken het register, want met het ongewild doorsturen van privé-video’s en foto’s ‘ruïneer je iemands leven’, stelt Linda de Mol in LINDA.155 ‘SHAME, SHAME, SHAME’. Nu verkrijgbaar bij Primera met #TEAMPATRIES button.

NIEUWS | MAGAZINE | #TEAMPATRIES | LINDA.155 STOP ONLINE SHAMING | #STOPONLINESHAMING

Bron: LINDAnieuws | Foto: GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #stoponlineshaming

Meest gelezen

Meer #stoponlineshaming

Lees dit ook even

Meer #stoponlineshaming

Please update your browser