#stoponlineshaming

Ook jouw puber maakt naaktfoto's. Dit is hoe je daar als ouder mee omgaat

Ook jouw puber maakt naaktfoto's. Dit is hoe je daar als ouder mee omgaat

Het is vandaag ‘Safer Internet Day’. Wij belden met Marjolijn Bonthuis, medeorganisator van deze dag, en spraken over sexting. Want dat lijkt een steeds grotere trend te worden onder jongeren.

| Emma van Kronenburg

Speciaal voor Safer Internet Day werd door de Universiteit van Amsterdam en het Safer Internet Centre Nederland onderzoek gedaan naar dit fenomeen.

Lees ook
‘Francien laat je tieten zien’ achtervolgt me nog steeds

Krampachtig
Volgens Marjolijn doen ouders veel te krampachtig over de seksueel getinte plaatjes die jongeren van zichzelf maken en het internet op slingeren: “Natuurlijk is het in de eerste plaats niet handig om een naaktfoto van jezelf te versturen via internet. Maar het is nu eenmaal onderdeel van de seksuele ontdekking. Dat is in de basis niet erg. Zeker niet als je de foto voor jezelf houdt, of als je hem met iemand deelt die er verder niets mee doet.” Maar het gaat ook weleens mis, benadrukt Marjolijn: “Als iemand de foto wél doorstuurt, bijvoorbeeld. Je kunt je voorstellen dat je daar niet bepaald gelukkig van wordt.”

Ouders
Wat kun je als ouder het beste doen als je erachter komt dat je kind aan sexting doet? Marjolijn: “Je kunt wel zeggen: ‘We vinden het heel dom wat je gedaan hebt.’ Of: ‘Hoe kon je dit nou doen?’ En het ís natuurlijk ergens ook stom, maar het gebeurt nu eenmaal. Als een meisje met haar vriendje aan het chatten is, kan het weleens zo zijn dat ze in de heat of the moment wat uittrekt. Wij willen uitdragen dat je als ouder beter met je kinderen kunt praten over sexting. En als het mis is gegaan: wees een luisterend oor. Aan het verspreiden van de foto’s kun je toch niets meer doen, maar je kunt je kind wel helpen om zijn of haar rug recht te houden. Benadruk niet dat je kind oliedom is geweest, realiseer je dat dit bij de ontdekkingstocht van jongeren hoort.”

‘Mooie borsten, hè?’
Hoe jongeren er zelf mee omgaan? Marjolijn: “Het komt maar weinig voor dat een kind sterk in z’n schoenen staat als het hem of haar overkomt, en iets zegt als: ‘Mooie borsten, hè?’ Wat je wel ziet is dat sexting op dit moment zo’n hype is, dat het elke week een ander is. Dan staan er twee meisjes zoenend op de foto, dan komt er weer een piemel van een jongen voorbij. Het waait snel weer over.”

Als je het doet, doe het dan goed
Of Marjolijn sextingtips heeft die je als ouder aan je kind kunt doorspelen? “Zorg ervoor dat je niet herkenbaar in beeld bent. Zet nooit je hoofd op de foto.” Maar volgens Marjolijn moet je ook denken aan de omgeving, die herkenbaarheid kan oproepen: zoals bij Francien Regelink. Zestien jaar geleden maakte een schoolgenoot een screenshot van haar borsten en verspreidde de foto door de school. “Haar gezicht stond niet op de foto, maar de hele school wist dat zij het was, omdat ze het truitje dat ze droeg herkenden. Zorg ervoor dat je altijd nog kunt ontkennen. En weet dat er risico’s aan zitten: denk nog even na voor je het stuurt.”

schermafbeelding-2017-02-07-om-11-11-58
Marjolijn Bonthuis

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | INTERVIEW | #TEAMPATRIES | #STOPONLINESHAMING

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #stoponlineshaming

Meest gelezen

Meer #stoponlineshaming

Lees dit ook even

Meer #stoponlineshaming

Please update your browser