#stoponlineshaming

Aantal gevallen van 'sextortion' in Europa explosief gestegen

Aantal gevallen van 'sextortion' in Europa explosief gestegen

Het aantal slachtoffers van ‘sextortion’ in Europa is de laatste jaren met negentig (!) procent toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van Europol. 

| Merel Boudrie

Onder de slachtoffers zijn zelfs kinderen van zeven jaar oud.

Lees ook
Joanie (24) is slachtoffer van sextortion: ‘Ik heb al acht jaar geen leven meer’

Chantage
Bij sextortion proberen daders kinderen te chanteren met seksuele informatie of pikante foto’s van het slachtoffer, om zo geld af te troggelen of nog meer seksueel getinte foto’s te krijgen.

Explosief
De stijging van het aantal gevallen is explosief: daar waar tussen oktober 2013 en april 2016 in Europa in totaal 1428 gevallen werden gemeld, was de stijging van het aantal tips tussen 2014 en 2015 maar liefst negentig procent. In de eerste maanden van 2016 was de stijging nog hoger.

Aangifte
Onduidelijk is of de stijging van het aantal meldingen ook daadwerkelijk een stijging van het aantal gevallen betreft. Het merendeel van de slachtoffers – blijkt uit onderzoek – stapt namelijk niet naar de politie. Het echte aantal gevallen ligt dus veel hoger.

Ingrijpende gevolgen
Veel kinderen schamen zich en durven daardoor geen aangifte te doen, terwijl de gevolgen van sextortion ingrijpend kunnen zijn. Zo zegt Europol dat de psychologische stress niet te overschatten valt: in sommige gevallen leidde dat tot zelfmoord. Europol wil kinderen leren hoe ze kunnen voorkomen dat ze het slachtoffer worden.

‘Zo veilig mogelijk’
Dat doen ze door een campagne tegen online afpersen, waarvan een deel bestaat uit voorlichting. “Kinderen zijn steeds vaker online”, zegt Steven Wilson, hoofd van het Europese Cybercrime Centrum. “Maar het is onze taak om ze te leren over de mogelijke gevaren. Daarnaast moeten we ze beschermen en de online omgeving zo veilig mogelijk maken.”

NIEUWS | #STOPONLINESHAMING

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #stoponlineshaming

Meest gelezen

Meer #stoponlineshaming

Lees dit ook even

Meer #stoponlineshaming

Please update your browser