Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Zoektocht naar de ideale sport #3: schaatsen

Zoektocht naar de ideale sport #3: schaatsen

Januari staat in het teken van fit worden. Maar hoe weet je nou welke sport bij je past? Onze Phaedra start daarom de speurtocht naar haar ideale sport.

| Eline van der Haar

Deze week weer-… eh heerlijk toepasselijk: schaatsen. En da’s best even omschakelen na mountainbiken en kickboksen.

Lees ook
Start 2017 sportief met LINDA. van de bank-adventskalender

Het kneuzengroepje is compleet
Schaatsen. Of ik wil schaatsen. Het is min zes als ik richting de Vechtse banen rij en erachter kom dat ik niet heel erg gekleed ben op deze Siberische temperaturen. Geen muts, geen jas, geen dikke sokken. In een winkeltje bij de schaatsbaan koop ik dan maar een windjack en huur noren.

Klappertandend het ijs op
Schaatsleraar Dirk doet een groen lint om onze nek – herkenbaar als kneuzengroepje – en geeft ons de eerste opdracht. Eindelijk écht leren schaatsen. Bij schaatsen gaat alles om laag blijven, door de knieën gaan en breed afzetten met je schaats, vertelt twintiger Dirk – een geboren schaatser – terwijl de bol op z’n vrolijke muts heen en weer wiebelt. Dus eerst vier rondjes met de handen aan de kuiten, roept hij. Ik let niet eens op mijn groepje, maar vertrek klappertandend met mijn handen aan mijn kuiten. Schaatsen, ach, ik kan het eigenlijk al lang. Ik hou ervan. Maar ik ben te bang. Te bang om te vallen. IJs is hard. En terwijl er snelle pakken met klappende schaatsen langs me heen stuiven, ga ik in slow motion zwierend als een ouwe opa over het ijs. Een aantal uit het kneuzenclubje heeft een helm op. Een helm. Met schaatsen. ‘Waarom niet?’, hoor ik mezelf denken. Ik, die helmpjes bij kinderen verfoei.

Laat mij maar opa zijn
Na vier rondjes begint het gevoel uit mijn handen langzaam te verdwijnen. Dirk houdt de moed erin en laat ons een nieuwe oefening doen: in elkaars baan rijden. Ik moet dus nu achter iemand anders aan schaatsen. De dame in kwestie is van het roekeloze soort en speert weg. Ik blijf achter en na een half rondje kijkt ze even verstoord om waar ik blijf. Mijn hand wappert, voor zover mogelijk, in een gebaar van ‘ga maar’, laat mij maar opa zijn.

Phaedra de ijsklont
‘Wat doe ik fout en goed?’, vraag ik Dirk als hij zich even met mij bezighoudt. ‘Je hebt een hele mooie techniek al, alsof je al veel vaker hebt geschaatst. Je zou daarmee heel hard kunnen gaan. Zeker als je nog meer rust neemt tussen je slagen.’ Schalkse blik. ‘Heb je het een beetje koud?’. Ik heb het idee dat ik inmiddels in een ijsklont ben veranderd en in mijn onderkaak is nog amper beweging te krijgen. ‘Is het te zien?’ mummel ik dan maar zonder dat m’n lippen nog kunnen articuleren.

Hangen (aan een zijden draadje?)
‘Je moet gaan hangen!’, roept Dirk en steekt z’n hand uit. Wat romantisch, hand in hand met deze jonge Dirk op het ijs. Lekker warm ook. Maar ik moet dus aan zijn hand op de zijkant van mijn schaats gaan rijden, terwijl zijn sterke arm tegenhangt. ‘Vertrouwensissues?’, glimlacht-ie met een knipoog. Ik zak door m’n knieën en glijd hangend door de bocht. Hij zal me toch niet laten donderen. ‘Ja top!,’ lacht Dirk. ‘Nu nog pootje over.’

Phaedra schaatsen

Leef ik nog?
Voor de vorm ga ik nog een paar rondjes, terwijl de wind het laatste restje warmte uit m’n gezicht snijdt. Ik voel het niet meer. Ik voel helemaal niet meer dat er nog een lijf aan mijn hoofd vastzit. ‘Het ging goed!’, montert Dirk. Ik wil iets zeggen, maar mijn mond beweegt niet. Als een ineengedoken bevroren vogel strompel ik naar mijn auto. De verwarming op de hoogste stand. Ik rij een uur in een sauna, met kippenvel tot aan m’n tenen. Pas de volgende ochtend is de laatste kou uit m’n lijf verdwenen. Leuk hoor, schaatsen. Maar liever in ietsje minder permafrost.

De LINDA. van de bank-adventskalender
Na alle kalkoenen, gourmetestafettes, oliebollen en champagne wordt het flink afkicken in januari. Omdat deze maand niet bepaald de leukste van het jaar is, is er speciaal voor jou de ‘LINDA. van de bank’-adventskalender. Met fijne artikelen en prijzen waar je hebberig van wordt willen we je  samen met Allesoversport.nl – inspireren weer in beweging te komen en op zoek te gaan naar een sport waar je écht blij van wordt. Wordt januari tóch nog één groot feest.

Kijk, dat helpt
Sporten in de kou vraagt om een andere voorbereiding dan ‘gewoon’ oefeningen doen in de sportschool. Daarom lees je hier hoe je je perfect voorbereid op een sportief uitje in de kou.

SNACKS | LIFESTYLE | SPORT | VAN DE BANK KALENDER

Foto: Bo Wijnakker

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Lees dit ook even

Please update your browser