snacks

Wereldwijf Yvonne duikt in de gayscene van Tokio

Wereldwijf Yvonne duikt in de gayscene van Tokio

Er wordt gezegd dat de wijk Shinjuku Ni-Chome de hoogste concentratie homobarren heeft van de wereld. Wereldwijf Yvonne is daarom benieuwd hoe ruimdenkend Japanners zijn en duikt in dit nachtleven.

| Yvonne Gerritsen

Als we rond tien uur bij AiiRO Cafe aankomen, staan de meeste mensen op straat. Binnen is niet veel plek.

Veilig
Ruimte is schaars in dit drukke district van Tokio. De sfeer is gemoedelijk en ik voel me – net als altijd in Tokio – veilig. Wat mij meteen opvalt is het hoge aantal buitenlanders. Zelfs op de meest toeristische plekken in Tokio zijn de Japanners altijd in de ruime meerderheid, maar hier niet.

Student en manager
Tussen de casual geklede buitenlanders spreek ik twee Japanners aan. Ze komen rechtstreeks van hun werk en hebben hun pak nog aan. Tomo, een jonge jongen waarvan blijkt dat hij in Delft heeft gestudeerd, valt alleen op buitenlandse mannen. Vandaar dat hij graag in deze bar komt. De andere Japanner is een executive van midden vijftig die indruk probeert te maken met zijn visitekaartje van het grote Japanse elektronicabedrijf Sanyo.

Lesbische bar
De tweede bar Goldfinger heeft als speciale doelgroep vrouwen. Er is hier niemand boven de 25, maar deze meiden zijn heel zelfbewust en allemaal out. Ze herkennen elkaar aan hun korte nagels. We gaan nog naar twee andere barretjes, het wordt langzaam later en ook wat wilder, maar echt choquerend is het niet voor ons Hollanders. Goed, er loopt een barman in een strakke slip, maar het eerste stel dat ik zie kussen, is toch een man en een vrouw.

Japanners
‘Waar zijn toch de Japanners?’, is de vraag die de hele avond door mijn hoofd spookt. In een land met 126 miljoen inwoners kan dit onmogelijk het drukste gay-district zijn. Is het dan toch alleen het spreekwoordelijke topje van de ijsberg dat zich hier openlijk durft te vertonen? In Japan staan zowel godsdienst als de wet een homoseksuele relatie niet in de weg. Sterker nog, in de tijd van de Samoerai was het heel gewoon voor de meester om een relatie te hebben met zijn leerling.

Onderdrukte gevoelens
Maar het individu is in Japan ondergeschikt aan de samenleving en dus ook aan de familie. Het laatste wat je wil, is je familie en vrienden teleurstellen of lastig vallen. Dus worden homoseksuele gevoelens waarschijnlijk vaak onderdrukt. Bovendien is het hoofddoel van een Japans huwelijk nog steeds het stichten van een huishouden en niet zozeer een romantische relatie. Een huwelijk wordt dan ook lang niet altijd gezien als een contradictie voor een LGBT-er. Homo’s worden door sommige vrouwen zelfs gezien als een ideale huwelijkspartner omdat zij dan niet alleen voor het huishouden hoeven te zorgen.

Succesvol
Of de manager van Sanyo nog een leuke buitenlander heeft opgeduikeld die avond? Daar ben ik niet achter gekomen. In ieder geval waren de mannen met wie ik op stap was niet onder de indruk van zijn visitekaartje. En ik denk niet dat het een goed idee is om zijn secretaresse te bellen, zij weet vast niet waar haar baas op vrijdagavond uithangt.

SNACKS | WERELDWIJVEN | LIFESTYLE | YVONNE GERRITSEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Meest gelezen

Meer snacks

Lees dit ook even

Meer snacks

Please update your browser