snacks

Wereldwijf Marion duikt in de (vernieuwde) tradities van de Masai

Wereldwijf Marion duikt in de (vernieuwde) tradities van de Masai

De Masai: een trots volk dat woont in en rond de zogenaamde ‘Great Rift Valley’ in Kenia en Tanzania. Een volk dat nog vasthoudt aan tradities en dus bracht Wereldwijf Marion een bezoekje aan Ole, een Masai die naar school is geweest.

| Marion Sumari

Dat is best bijzonder, want die eeuwenoude tradities worden vaak gezien als een belemmering voor de ontwikkeling.

De Boma
De Boma vormt de woonplaats van de Masai. De boma die ik bezocht was van een relatief rijke Masai met twee vrouwen, 150 geiten en 130 koeien. Veertien kinderen renden rond binnen de afscheiding die gemaakt was van acacia’s vol met doorns voor bescherming tegen wilde dieren. Na het binnengaan vond ik aan de linkerkant de hut van de eerste vrouw en aan de rechterkant de hut van de tweede vrouw. In het midden was een tweede afscheiding waarbinnen het vee woont.

img_20161106_080200

Tradities
Ole vertelt: “De meeste kinderen zorgen voor het vee en gaan niet naar school. Meisjes worden volgens oude tradities besneden. Jongens en meisjes worden uitgehuwelijkt en trouwen vaak voor hun zestiende en de meisjes worden dan snel moeder. De bruidsschat die de vader van de bruidegom moet betalen bestaat gemiddeld uit zes koeien. De vrouwen zorgen voor de kinderen en het vee, bouwen de hutten van takken, zand, koeienpoep en water, koken en doen de rest van het huishouden. De mannen hebben eigenlijk weinig taken.”

De nieuwe generatie
Ole is nog geen twintig, maar gelukkig getrouwd met de liefde van zijn leven. Hij vertelt verder: “Ik ben naar school geweest en mocht van mijn vader trouwen met het meisje dat ik liefhad. We hebben een zoontje van twee en willen nog één kind. Als dat een  meisje is, laten we haar niet besnijden. Ze zal daardoor verstoten worden uit onze cultuur, maar de kerk zal ons bijstaan. Ik wil dat mijn kinderen naar school gaan, maar we blijven wel in onze eigen boma wonen met een paar stuks vee.”

img_20161106_083252

De traditie van Masai zal verdwijnen
Ole is niet de enige. Door de groei van het aantal scholen, gratis onderwijs en de steun van de kerken, neemt het aantal Masai dat naar school gaat gestaag toe. Daardoor zullen veel tradities verdwijnen. Kindhuwelijken, een onbeperkt aantal kinderen, meisjesbesnijdenis, ongelijkheid tussen man en vrouw, het zal allemaal verdwijnen binnen enkele jaren. Maar daarmee zullen ook de boma, de rode shuka (het gewaad van de Masai), de enorme kudde geiten gevolgd door een wolk stof en de prachtige sieraden verdwijnen. Hopelijk zal Ole helpen om deze mooie tradities toch in stand te houden.

SNACKS | WERELDWIJVEN | MARION SUMARI

Bron: Marion Sumari | Foto: Marion Sumari

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Meest gelezen

Meer snacks

Lees dit ook even

Meer snacks

Please update your browser