snacks

Wat als je je vrienden in het echt erg leuk vindt, maar op social media verschrikkelijk?

Wat als je je vrienden in het echt erg leuk vindt, maar op social media verschrikkelijk?

Wat moet je doen als een van je beste vrienden in het echt een fantastisch mens is, maar op social media onuitstaanbaar? NYMag schreef er een interessant artikel over.

| Boris Lemereis

Journalist Hayley Phelan beschrijft hoe ze zelf last had van dit fenomeen.

Lees ook
Telefoonbedrijf toont keerzijde van social media in confronterende reclame

Vriendin
Een aantal jaren geleden ontmoette Hayley een vrouw, die ze onder de schuilnaam ‘Heather’ beschrijft. Heather was “grappig en intelligent” en had een “lever net zo elastisch” als die van Hayley. Na drie etentjes en uren kletsen was het duidelijk: ze hadden een vriendschap voor het leven. Of nou ja… Hayley: “Maar toen begon ik haar op Instagram te volgen…”

Chiazaadpudding
Daar kwam ineens een heel andere Heather naar voren. Een kleine selectie van wat er zoals voorbij kwam: een “yummy” chiazaadpudding, hoe yoga haar had geleerd “haar curves te accepteren” en als klap op de vuurpijl hele series “misselijkmakende” poses met haar vriend. De Instagramposts hadden zoveel negatieve invloed op Hayley, dat ze Heather begon te vermijden.

Rol aannemen
We zijn er al langer van op de hoogte dat mensen meerdere rollen aannemen, maar door social media komen we er pas achter hoe erg onze werelden soms verschillen. Vroeger was het makkelijk: als je je vriend Joe niet mocht als hij dronken was, ging je niet met hem drinken. “Maar nu leeft Joe vierentwintig uur per dag in je zak”, aldus Hayley.

Negeren
Hoe we ermee om moeten gaan? Online negeren, en offline van elkaar genieten, is de conclusie van Hayley. Toen ze haar vriendin Heather onlangs tegenkwam, was het meteen weer goed. “Ik herinnerde me meteen waarom ik haar zo aardig vond, en bedacht me dat ik haar grotendeels had afgeschreven om redenen die er niks mee te maken hebben wie ze is.”

Spiegelbeeld
Tegelijk, eindigt Hayley, zegt het ook meer over onszelf dan we zouden willen toegeven. “Hoe snel we oordelen, bijvoorbeeld. Of hoe snel we een versimpelde versie van iemand bouwen in ons hoofd. Sociale media zijn als een spiegelbeeld: het kan bepaalde waarheden van een persoon tonen, maar je weet nooit waar je mee te maken hebt totdat je de echte persoon achter de reflectie ziet.”

Lees ook
Deze foto bewijst: niet alles op social media is wat het lijkt

Een dag samen met je vriendinnen lachen, proeven en shoppen? Kom naar het LINDA.festival op 10 & 11 juni. Bekijk het programma en koop tickets hier. Pssst… Linda komt ook.

SNACKS | BUITENLAND

Bron: NYMag | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Meest gelezen

Meer snacks

Lees dit ook even

Meer snacks

Please update your browser