voor de rechter

Danny bedreigt vader met honkbalknuppel: 'Ik heb thuis niet geleerd rustig te praten'

Danny bedreigt vader met honkbalknuppel: 'Ik heb thuis niet geleerd rustig te praten'

Een ruzie over een kapotte radio loopt uit de hand. Zoon Danny (23) staat terecht voor mishandeling en bedreiging van zijn eigen vader.

| Jacky Scholtens

LINDAnieuws tekent de rechtszaak op.

Lees ook
Lisa (5) werd door een buldog in haar hals gebeten

Keybord van de trap
Er was weer eens ruzie thuis, herinnert Danny zich. Hij zit op zijn kamer als zijn vader binnenstormt met het verwijt dat hij de radio zou hebben gesloopt. “Ik zei nog dat dit per ongeluk was gebeurd, maar dat geloofde hij niet. Hij pakte mijn keyboard en dreigde deze van de trap te gooien.”

Vuist
Op dat moment knapt er naar eigen zeggen iets in Danny. Er volgt een gevecht tussen vader en zoon waarbij over en weer wordt geslagen en gestompt. Dan pakt Danny zijn honkbalknuppel en dreigt zijn vader hiermee neer te slaan. “Ik kan het wel goedpraten, maar ja”, verzucht de verdachte. Over de vraag of hij sloeg met zijn vlakke hand of met zijn vuist, moet hij even nadenken. Dan zegt hij: ‘Ik geloof met mijn vuist’.

Fatsoen
Voor de rechter zit een jongeman met een open blik die erg zijn best lijkt te doen om het leven weer op te pakken en die zijn eigen fouten ook erkent. “Woede niet kunnen beheersen is een familietrekje. Ik heb nooit het fatsoen geleerd om netjes en rustig te praten.” Hij geeft toe dat hij nog wel eens de fout in gaat. Zijn nieuwe vriendin, die de rechtszaak vanuit de publieke tribune bijwoont, knikt instemmend.

Zus blijkt halfzus
Hoe meer Danny vertelt, hoe duidelijker het wordt dat er nogal wat gaande is in het gezin. Zijn moeder raakte een paar jaar geleden gehandicapt en kan daar maar moeilijk mee omgaan, vertelt hij. Dagelijks roept ze dat ze dood wil. Ook kwam Danny er recent achter dat zijn zus niet zijn volle zus, maar een halfzus is. De enige broer die hij heeft is aan de drugs en heeft het contact met de familie verbroken. “Tot overmaat van ramp ging ook mijn lievelingshuisdier dood”, vertelt de verdachte. “Ik zag het even niet meer zitten, zo erg dat ik zelfs een zelfmoordpoging heb gedaan.”

Kaartje gestuurd
Dat hij ten tijde van het incident liever niet thuis was, blijkt wel uit het feit dat hij om zes uur ’s ochtends al op zijn stage verscheen en pas ’s avonds laat weer richting huis ging. “Alles om het ouderlijk huis te ontvluchten.” Inmiddels woont Danny op zichzelf en is het contact met zijn ouders iets hersteld. “Met Kerst heb ik een kaartje gestuurd. Daarop schreef mijn moeder dat mijn vader eraan onderdoor gaat. Toen hebben we het contact weer wat opgebouwd.”

Rechter
Volgens de rechter is het belangrijk dat Danny zich laat behandelen voor zijn woede-uitbarstingen. Daarnaast moet hij zich verplicht melden bij de Reclassering. Doet hij dit niet, dan moet hij een taakstraf uitvoeren van zestig uur. Danny is het hiermee eens en bedankt de rechter voor hij samen met zijn vriendin de rechtszaal verlaat.

Namen van verdachte en aangever zijn gefingeerd.

Een crime passionel, zinloos geweld of een uit de hand gelopen echtelijke ruzie: de rechter spreekt zich dagelijks over dit soort zaken uit. In ‘Voor de rechter’, tekent journalist Jacky Scholtens (31) het verhaal achter het dossiernummer op.

SNACKS | VOOR DE RECHTER

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer voor de rechter

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser