snacks

Moet je zien: prachtige fotoserie over oogafwijkingen

Moet je zien: prachtige fotoserie over oogafwijkingen

Schele, loensende of blinde ogen: alle ogen zijn uniek en mooi op hun eigen manier. Maartje Brockbernd laat het zien in haar fotoserie over oogaandoeningen.

| Gaby Boterkooper

Voor haar serie fotografeerde Maartje verschillende mensen, waaronder zichzelf, met verschillende oogafwijkingen.

Lees ook
Mooie fotoserie: Robin de Puy legt de kracht van het vrouw-zijn vast

Uniek en interessant
Maartje: “Als je ogen niet symmetrisch of gelijk zijn, maakt het je gezicht interessanter of juist niet? Geen doorsnee gezicht, maar een pakkende oogopslag. Ieder portret vertelt een verhaal, is de persoon geboren met deze afwijking of is dit in een latere fase ontstaan? Blindheid, glazen oog, loensen, scheelzien, lui oog, twee verschillende kleuren ogen. De rode draad in de serie is de oogafwijking, maar tezamen verbindt het deze personen, jong & oud.”

Anne (11) heeft een troebel ooglens (grijze staar) met een rechteroog dat iets kleiner is dan links en afwijkingen in de voorste kamer.

Haar ouders: “We zijn erg trots op wat ze allemaal kan, zoals paardrijden, gymmen, zwemmen, schaatsen, fietsen en skaten. Positieve reacties over haar ogen krijgt ze helaas niet altijd. Mensen staren, omdat de aandoening erg zeldzaam is.”

Private Eyes

Dit meisje (7) loenst vanaf haar vierde als ze geen bril op heeft met één oog.

Haar ouders: “Mensen schrikken er soms van en kinderen vinden het grappig, maar dat maakt haar niets uit.”

Private Eyes

Maarten (33) liep in 2007 oogletsel op bij een bedrijfsongeval en draag sindsdien een oogprothese in zijn linkeroog.

“Ik heb ooit een keer in de kroeg gezeten waar de barvrouw allerlei trucjes deed met theedoeken en glazen deed. Toen zei ik: “Ik kan ook een trucje”, waarna ik met een aansteker op m’n oog tikte en zij bijna flauwviel van de schrik.’

Private Eyes

Jan (72) kijkt scheel en bijna blind aan zijn rechteroog. Dit heeft hij waarschijnlijk overgehouden aan de Hongerwinter.

“Mijn moeder kreeg extra melk door de borstvoeding, maar ze gaf het aan mijn oudere broer en zus. Die stierven helaas toch nog van de honger.”

Private Eyes

Jacob (3) heeft een lui oog. Dit heeft hij al vanaf zijn geboorte, maar het werd pas op zijn derde ontdekt.

Jacobs moeder: “Onze buurman kwam een keer geschrokken op ons af en vroeg: “Wat heb jij nou?” Ik heb gezegd dat er een wild gevecht was geweest tussen Jacob en z’n broertje. Uiteraard daarna wel eerlijk verteld dat hij een lui oog heeft.”

Private Eyes

Emma (7) heeft het syndroom van Horner, waarbij een bepaalde zenuw in het oog niet goed werkt. Symptomen: hangend ooglid, verschil in pupil en verschil in de kleur van de iris.

Haar ouders: “Als Emma zichzelf tekent, tekent ze altijd twee verschillende kleuren ogen. De mooiste prinses in haar tekeningen heeft ook altijd een blauw en groen oog. Dit doet ze al sinds ze heel jong is.”

privateeyes-emma-verschillendekleurenogen-copyrightmaartjebrockbernd

Barbara (36) is geboren met Heterochromia iridum, waardoor ze twee verschillende kleuren ogen heeft.

“Soms sta ik in de rij bij de bakker en dan draait degene voor mij om… ‘He, heb jij twee verschillende kleuren ogen’. Ik vind het ook leuk om zelf dan heel verbaasd te reageren als mensen het opeens opmerken. ‘Huh?? Echt?? Dat was vanmorgen nog niet?!”

Private Eyes

Lawrence (39) is blind aan zijn rechteroog, maar heeft hier tot zijn achtste levensjaar geen last gehad.

“Mensen, en vooral kinderen, denken vaak dat als ik ze aankijk meteen ook naar iemand anders kan kijken, omdat het lijkt dat ik scheel ben.”

Private Eyes

Margareth (55) heeft congenitaal cataract (aangeboren staar) in beide ogen, waarbij één oog volledig blind is.

Ze is de moeder van Sebastiaan en samen beoefenen zij goalball, een balsport voor mensen met een visuele handicap.

schermafbeelding-2017-01-24-om-11-04-18

Sebastiaans (33) oogproblemen zijn ontstaan door congenitaal cataract (aangeboren staar) in beide ogen.

“Aan mijn ogen kun je goed zien dat ze niet al te best zijn. Helaas staat er niet op wat dan nog wel mogelijk is en dit is iets waar veel mensen zich al gauw in vergissen. Dit wil regelmatig voor wat aparte situaties zorgen, waarin mensen vanuit hun aannames en vol goede bedoelingen willen helpen. Erg handig als je in een luie bui bent!”

schermafbeelding-2017-01-24-om-11-04-32

Maartje (35) is de fotografe van de serie en heeft af en toe last van loensen.

“Als ik moe ben en diep in gesprek ben met iemand zie je ze kijken, twijfelen en uiteindelijk vragen: “Zie ik het nou goed, maar loens jij?” Het lijkt een soort taboe te zijn, want iedereen is altijd erg voorzichtig tijdens het vragen.”

schermafbeelding-2017-01-24-om-11-04-45

SNACKS

Bron: LINDAnieuws | Foto: Maartje Brockbernd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser