Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Vals spel en coke op de wc: jeu de boules is lang niet altijd zo onschuldig

Vals spel en coke op de wc: jeu de boules is lang niet altijd zo onschuldig

‘Petanque’, beter bekend als jeu de boules, is een razend populaire sport onder ouderen en campinggangers. Het lijkt een onschuldige hobby, maar deze sport kent, verrassend genoeg, een nogal eh… duistere kant.

| Anna Botic

Waar de een het enkel voor de lol doet, neemt een ander het spel bloedserieus.

Goed amusement

Mensen die – vanuit hun stoel op een zandveldje – een bal vooruit werpen: je kent het wel. Niet gek dat de meesten jeu de boules zien als ‘onschuldig amusement’ tijdens een relaxte vakantiedag. Maar volgens sommige liefhebbers van petanque is dit perfecte plaatje nogal misleidend. Zoals Kees Kooge (27) en Edward Vinke (46), van petanquevereniging Petanque Union Kennemerland. Zij hebben de titel Nederlands kampioen op hun naam staan, deden mee aan verschillende EK’s en WK’s en weten inmiddels wel beter.

Lees ook
Fransman leeft zich met jeu de boules-ballen uit op iPhones in Apple Store

Coke op de wc

Zij nemen geen blad voor de mond en maken al snel duidelijk hoe deze wereld – waarin forse geldbedragen en coke (ja, ja, dat lees je goed) niet zelden rondgaan – écht in elkaar steekt. “Ik ken genoeg Belgische spelers die coke gebruiken”, zegt Vinke tegen Vice. “Die gaan dan even naar het toilet en gooien geen bal meer fout als ze terugkomen. Ze voelen zich dan echt de koning.”

Niet altijd even eerlijk

Een wedstrijd die – op zijn zachtst gezegd – niet altijd even eerlijk verliep: ook Kooge weet over deze praktijken te vertellen. “Ik heb het wel een keer meegemaakt, in Frankrijk, met spelers uit Madagaskar”, aldus de fanatiekeling. “We stonden ver voor en speelden foutloos. Maar toen gingen zij even tien minuten naar de wc en kwamen ze terug met enorme ogen. Alles ging ineens goed bij die gasten.”

Kijk je toch ineens heel anders naar zo’n Frans speelveldje komende zomer.

Lees het hele artikel van VICE hier.

SNACKS | OPMERKELIJK | SPORT

Bron: Vice Sports | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Lees dit ook even

Please update your browser