snacks

Opening eerste Nederlandse ambassade Myanmar: een mannenzaak?

Opening eerste Nederlandse ambassade Myanmar: een mannenzaak?

Terwijl elders ter wereld Nederlandse ambassades en missieposten worden gesloten, is vorige week in Myanmar juist een nieuwe geopend. Minister Bert Koenders kwam speciaal uit Nederland en Wereldwijf Susanne was hierbij aanwezig.

| Susanne van Lieshout

Ik heb weer veel bijgeleerd. Zo wist ik niet dat Nederland en Myanmar, voormalig Birma, een lange geschiedenis hadden.

Lesje geschiedenis
Al in 1857 werd het eerste Nederlandse consulaat geopend in de Pegu-provincie (nu Bago). Daarna hebben twee wereldoorlogen en dertig jaar militaire dictatuur onze relaties met Birma danig verstoord.

Opvallend
Wouter Jurgens en zijn vrouw Stephanie kwamen een paar maanden geleden aan in Yangon. Wouter werd de eerste officiële Nederlandse ambassadeur in Myanmar. Het Nederlandse hoofdkwartier in Yangon werd uitgebreid met wel vijf nieuwe (mannelijke) diplomaten. Dat viel me op: allemaal mannen. Toen minister Koenders gisteren zijn speech hield, werd hij omringd door de Myanmarese ambtenaren. Opvallend wederom: allen heren.

20161012_190214

Succesvolle vrouw
Nu weet ik toevallig meer over deze zaak. Dit alles had niet kunnen plaatsvinden zonder het harde werken van diplomaat Carola Baller. Zij wordt wel de ‘laptop diplomaat’ genoemd. Carola heeft – min of meer in haar eentje – hier het Nederlandse fort opgebouwd drie jaar geleden. Van werken op haar laptopje in een eenzame hotelkamer tot de opening van deze mooie ambassade op de negende verdieping van een spiksplinternieuw kantoorgebouw.

20161012_185900

Maakt het uit?
Ik vraag me af: is het tekenend dat een vrouw alles heeft opgezet en nu het officieel wordt, ze omringd wordt door heren? Maakt het uit? Misschien niet. Net als dat het ‘niet uitmaakt’ of een land wel of geen Nederlandse ambassade heeft. Oké, het is handig om een paspoort te kunnen aanvragen, maar dat kan ook in Nederland of elders. Maar een ambassade is wél een teken van vertrouwen en respect van ons land in een ander land. Het bevordert handelsrelaties, ontwikkelingsprojecten en investeringen. Dat geeft een mooi imago aan Nederland – en is goed voor iedereen. Geldt datzelfde ook niet voor een gelijke man-vrouwverhouding?

SNACKS | WERELDWIJVEN | SUSANNE VAN LIESHOUT | LIFESTYLE

Foto: Susanne van Lieshout

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Wouter JurgensWouter Jurgens

Mooi bericht in Linda Nieuws over de opening van de Nederlandse ambassade in Myanmar. Ik vind het geweldig dat de lezers van Linda zo lezen dat het wereldwijde netwerk van Buitenlandse Zaken weer een ambassade rijker is waarmee we Nederlandse burgers en bedrijven van dienst kunnen zijn. Helemaal terecht dat wordt gewezen op de geweldige rol die Carola Baller heeft gespeeld: zij heeft uit het niets een ambassade uit de grond gestampt. Sowieso speelden vrouwen een belangrijke rol: ook de eerste drie Nederlandse ministers die langskwamen, waren vrouwen. Het feit dat Myanmar als een van de weinige landen in Azie wordt geleid door een vrouw betekent overigens niet dat er niets te verbeteren valt aan de positie van vrouwen in Myanmar. Ook daar kan het hebben van een ambassade aan bijdragen. Als Linda zelf ook een duit in het zakje wil doen, nodig ik ze graag uit voor een themanummer over de vrouwen van Myanmar. Overigens heeft Nederland steeds meer vrouwelijke ambassadeurs. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit leuke interview van Susanna Tersal, onze eerste vrouwelijke ambassadeur in Teheran: http://www.vice.com/nl/read/de-eerste-vrouwelijke-nederlandse-ambassadeur-in-iran-heeft-geen-zin-om-zich-te-verschuilen-achter-een-zwarte-hoofddoek-123Wouter Jurgens, ambassadeur van Nederland in Myanmar

Maaike Maaike

Wat jammer dat zoiets geweldigs als de opening van de nieuwe ambassade in Myanmar wordt gebruikt als statement om wat te schrijven over de ongelijkheid van de man/vrouwverhouding. Laten we liever kijken naar het geweldige werk dat Carola heeft verricht in de afgelopen 3 jaar en wat een mogelijkheden ditbiedt voor Nederland en Myanmar!

Jeanine Jeanine

Zo'n statement vind ik het niet, meer een hardop gesteld hersenspinsel. Ik lees het niet als een man/ vrouw ongelijkheids issue van het land, maar van de Nederlandse ambassade, of heb ik het mis?

Meer snacks

Meest gelezen

Meer snacks

Lees dit ook even

Meer snacks

Please update your browser