Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Marie Antoinette was niet blond

Marie Antoinette was niet blond

In de meeste films over haar leven wordt Marie Antoinette steevast als luchthartige blondine afgebeeld, maar op geen enkel portret uit haar tijd is zij blond

.

Ze had schitterend bruin haar, dat in haar gevangenschap snel grijs werd van verdriet.

Haarlokken
Voordat zij naar de guillotine werd gevoerd, werd haar haar door de beul afgeknipt. Enkele van haar haarlokken zijn tot de dag vandaag te bewonderen in het Parijse Musée Carnavalet.

Napoleon
Luchthartig was ze evenmin. Napoleon heeft ooit gezegd dat Lodewijk XVI maar één persoon met ballen in zijn omgeving had en dat was zijn vrouw, Marie Antoinette.

Opgeheven hoofd
Zelfs haar ergste vijanden moesten toegeven dat de koningin op weg naar het schavot – weggerukt van alles en iedereen die ze liefhad – geen krimp had gegeven en met opgeheven hoofd de dood recht in z’n gezicht had aangekeken.

Gideon Querido van Frank is journalist. Hij schrijft en interviewt en reist ondertussen de wereld rond. Sinds zijn pubertijd is Marie Antoinette zijn rolmodel.

LINDA.101 met Linda de Mol als Marie Antoinette op de cover ligt nu in de winkel. Daarom verblijden we je deze maand met het werkelijke verhaal over Marie Antoinette.

Meer Marie Antoinette?

SNACKS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

MirjamMirjam

Wauw, wat indrukwekkend!

RensRens

Puberteit en pubertijd mag allebei.

LeaLea

Wat een tragische, maar ook heldhaftige vrouw...

HansHans

'Puberteit', niet 'pubertijd'.

LioraLiora

Ik word nu wel erg nieuwsgierig naar Marie Antoinette. Het is een hiaat in mijn geschiedeniskennis dat ik weinig van haar weet.

JeanetteJeanette

Wist helemaal niet dat Marie Antoinette zo'n dappere heldin was (met opgeheven hoofd de dood ingaan)... wat een moed. En wat een vreselijk zielig verhaal eigenlijk. Wat is er eigenlijk met haar kinderen gebeurd? Marie Antoinette is inderdaad echt een beetje de Lady Diana van de 18e eeuw.

RachellaRachella

Mooi portret, leuk sympathiek gezichtje! Leuk dat LINDA. deze posts over Marie Antoinette plaatst trouwens, weer eens wat anders. Vind die posts interessant te lezen want ik wist eigenlijk niets over haar. Leuk gescheidenisles met Linda de Mol, dus nooit saai of stoffig!

JoyceJoyce

Tragisch verhaal, zeg. En moedige vrouw zo te lezen!

Meer snacks

Lees dit ook even

Please update your browser