Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Marie Antoinette lustte geen taart

Marie Antoinette lustte geen taart

Toegegeven, de Lady Di van de 18e eeuw was betoverend en reuze charismatisch, maar van haar imago uit de geschiedenisboeken als luchthartige material girl klopt maar heel weinig, vertelt Gideon Querido van Frank

.

Vandaag de dag is Marie Antoinette voornamelijk bekend om dingen die ze níet heeft gedaan of gezegd.

Fabel
Om met de hardnekkigste fabel te beginnen: Marie Antoinette heeft nooit ‘Qu’ils mangent de la brioche!’ (‘Laat ze cake eten!’) over het uitgehongerde volk gezegd. Nadat zij in 1772 als kroonprinses haar officiële intocht in Parijs had gemaakt, schreef zei haar moeder dat zij het enthousiasme van het volk nooit zou vergeten en dat het haar taak was de Fransen gelukkig te maken.

Vrijgevend
Marie Antoinette was een vrijgevende vrouw met het hart op de goede plek, altijd druk met liefdadigheid. Bij de snobistische Franse adel veroorzaakte zij een schandaal door straatkinderen te adopteren en op te voeden samen met haar eigen kinderen. Overigens had Marie Antoinette een hekel aan taart en macarons waren nog lang niet uitgevonden.

Gideon Querido van Frank is journalist. Hij schrijft en interviewt en reist ondertussen de wereld rond. Sinds zijn pubertijd is Marie Antoinette zijn rolmodel.

LINDA.101 klassiek met Linda de Mol als Marie Antoinette op de cover ligt nu in de winkel. Daarom verblijden we je deze maand met het werkelijke verhaal over Marie Antoinette.

Meer Marie Antoinette?

  SNACKS

  Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

  Reacties

  MirjamMirjam

  Kun je nagaan... dat de realiteit totaal tegenovergesteld is aan wat er over haar werd geroepen!

  Cynthia de BoerCynthia de Boer

  Taart'? Geef mij maar oliebollen, gelukkig 2013 iedereen!

  Joyce SmithJoyce Smith

  En toch krijg ik bij het zien van deze foto zin in een lekker taartje! Zou een leuke actie zijn: dat de eerste 10 die met de nieuwe LINDA. zich bij Holtkamp melden, een Marie Antoinette/ Linda de Mol-taart krijgen! Kan iemand dat regelen? :-))

  Jelger Tijmen de BaccourtJelger Tijmen de Baccourt

  En ook het fabeltje dat haar man Lodewijk XVI zich altijd volvrat klopt niet. Allemaal revolutionaire propaganda die na 220 jaar wel eens naar de prullenbak mag worden verwezen.

  AnnaAnna

  Leuk om wat meer over Marie Antoinette te lezen.

  Meer snacks

  Lees dit ook even

  Please update your browser