Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Marie Antoinette braaf feestbeest

Marie Antoinette braaf feestbeest

Net vijftien jaar oud werd Marie Antoinette naar het verre Frankrijk gestuurd om met de toekomstige koning te trouwen en voor een rits kinderen te zorgen

.

Toen dit een nerd eerste klas bleek, besloot de tiener niet bij de pakken neer te zitten.

Middelpunt
Al snel werd de mooie kroonprinses het sprankelende middelpunt van menig bal, feest en gala. Maar van het beeld van buitensporige feestbeest klopt weinig, het ging er volgens huidige maatstaven allemaal braaf aan toe.

Bidden en borduren
Toch was Marie Antoinettes gedrag opzienbarend: een koningin hoorde haar dagen in een hoekje van het koninklijk kasteel te slijten met bidden en borduren. De levenslustige Marie Antoinette snakte naar vrijheid en nam het heft in eigen handen.

Gideon Querido van Frank is journalist. Hij schrijft en interviewt en reist ondertussen de wereld rond. Sinds zijn pubertijd is Marie Antoinette zijn rolmodel.

LINDA.101 klassiek met Linda de Mol als Marie Antoinette op de cover ligt nu in de winkel. Daarom verblijden we je deze maand met het werkelijke verhaal over Marie Antoinette.

Meer Marie Antoinette?

  SNACKS

  Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

  Reacties

  L’Homo. –Gideon Querido van FrankL’Homo. –Gideon Querido van Frank

  [...] is een selectie van de L’HOMO-posts die ik in 2013 voor LINDA. heb geschreven/ zie de links naar de website in het [...]

  MirjamMirjam

  Wat fijn toegankelijk geschreven. Zo wordt geschiedenis leuk en gaat het leven.

  Jelger Tijmen de BaccourtJelger Tijmen de Baccourt

  Leuk. Zie uit naar het volledige artikel, maar in België zal ik de LINDA waarschijnlijk niet kunnen kopen. Koninginnen hoorden in die dagen niet enkel te bidden en te borduren, maar ook representatief te zijn, dwz. constant omringd door een sleep van hofdames, schildknapen, erewachten etc. en dag in dag uit "en public". Marie Antoinette trok zich daarentegen af en toe terug in haar idyllische Trianon-omgeving (haar Paleis) inclusief speelgoedboerderijtjes, en dat werd haar verweten want een koningin mocht geen privéleven hebben. Arme Marie Antoinette. Wie haar echt wil leren kennen, moet beginnen haar afscheidsbrief te lezen, die ze schreef in de nacht voor haar executie.

  Noortje SminkNoortje Smink

  Tof artikel! En leuk om deze kant van de mythe rondom Marie Antoinette eens te lezen. Komen er meer artikelen over haar op de site?

  Biance DropsBiance Drops

  Oo dit stukje is te kort! Ik wil meer weten! LINDA. way to go! Zwijmel...

  Femke SchuytFemke Schuyt

  Leuk en interessant stukje, ben benieuwd naar het hele werkelijke verhaal over Marie Antoinette. Gaaf dat LINDA. dit publiceert! De film vond ik ook al fantastisch!

  Fariel BonapartFariel Bonapart

  Ik dacht al dat het beeld van buitensporige feestbeest niet klopte. Leuk stuk!

  Joyce SmithJoyce Smith

  Wat een gaaf stukje (en wat een geweldige foto)! Echt leuk om zoiets te lezen op LINDA. blog, weer eens wat anders. Ik moet toegeven dat ik veel over Marie-Antoinette heb gehoord (in bladen en in films), maar er eigenlijk niets echt iets van weet (net zoals Linda, die dat ik haar voorwoord zo grappig beschrijft). Dus kom maar op met wat lessen in geschiedenis, maar dan wel in LINDA-style! Wanneer komen er meer Marie Antoinette-posts? Leuk met Linda de Mol terug in de schoolbanken! ;-))

  Erika van DamErika van Dam

  Wat een leuk stukje!

  Meer snacks

  Lees dit ook even

  Please update your browser