Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Marie Antoinette als zondebok

Marie Antoinette als zondebok

De nuffige adel in Versailles had weinig op met het vrijgevochten gedrag van een vrouw, die ook nog eens uit het gehate Oostenrijk kwam

.

Toen er een financiële crisis uitbrak en de goedbedoelende Marie Antoinette flink begon te bezuinigen, zagen de edellieden hun erebaantjes in gevaar komen.

Schuld
Zij begonnen pamfletten en pornografische karikaturen tegen de gehate L’Autrichienne, de Oostenrijkse hoer, te drukken waarin zij de schuld kreeg van alles wat misging in het koninkrijk.

Zondebok
De vunzige blaadjes vonden hun weg naar buiten en al snel was Marie Antoinette de ultieme zondebok. Toen de revolutie uitbrak, trok een woedende menigte naar Versailles dat schreeuwde om het bloed van de Oostenrijkse lesbo.

Vluchten
De bange adel vluchtte onmiddellijk naar het buitenland, de koning en koningin bleven alleen met hun kinderen achter om het volk het hoofd te bieden.

Gideon Querido van Frank is journalist. Hij schrijft en interviewt en reist ondertussen de wereld rond. Sinds zijn pubertijd is Marie Antoinette zijn rolmodel.

LINDA.101 met Linda de Mol als Marie Antoinette op de cover ligt nu in de winkel. Daarom verblijden we je deze maand met het werkelijke verhaal over Marie Antoinette.

Meer Marie Antoinette?

SNACKS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

JoyceJoyce

Wat een tragisch leven, om stil van te worden...

Jelger Tijmen de BaccourtJelger Tijmen de Baccourt

De crisis was mijns inziens niet echt de aanleiding voor enkele hovelingen om de koningin zwart te maken, dat gebeurde al voor de financiële crisis, omdat men het niet kon verkroppen dat de koningin een aantal mensen met wie ze het goed kon vinden om zich heen schaarde in haar eigen domein (Petit-Trianon) die niet zo hoog in rang geplaatst waren en aan hen de voorkeur gaf boven anderen. Men verweet Marie Antoinette dat ze haar rol als koningin niet voldoende vervulde. De halsketting-affaire waarbij de koningin tegen wil en dank werd betrokken maar waaraan ze part noch deel had, wordt wel gezien als het begin van de langzame ondergang van Marie Antoinette. Het door de adel bezoedelde imago van de koningin werd later tijdens de Revolutie gretig overgenomen door het volk en zelfs gebruikt in het schijnproces dat tegen haar werd aangespannen en waar ze werd beschuldigd van incest met haar zoontje en schoonzuster.

Anke de VriesAnke de Vries

Ik ben benieuwd naar dit nummer van LINDA, ik wil er zeker meer over lezen.

JoyceJoyce

Heb onlangs de film over Marie Antoinette met Kirstin Dunst in de titelrol gezien, schitterend (mooie kostuums)! Bovenstaand komt daar op het laatst ook naar voren, maar van de verdere gruwelen vd revolutie en de dood van de koning en de koningin onder de guillotine zie je niets. Ben benieuwd of LINDA. ook hier iets over gaat schrijven. Vind dit erg boeiend!

Jeanette SpamJeanette Spam

Wat een drama allemaal! Jeetje... ik zou hier wel meer over willen lezen. Zou handiger zijn wanneer die Marie Antoinette-posts achter elkaar zouden staan, of gewoon 'gebundeld'in het blad. Nu is het zo verspreid en da's wel wat frustrerend: wil meer over dit onderwerp weten en krijg bij deze - leuk geschreven - posts een beetje 'n versnipperd gevoel. Kan Linda de Mol geen mooi artikel over Marie Antoinete laten schrijven in haar blad? Kijk al uit naar de photo-shoot! :))

Meer snacks

Lees dit ook even

Please update your browser