Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Marie Antoinette als boerenmeid

Marie Antoinette als boerenmeid

Marie Antoinette was de onbetwiste modekoningin en hét stijlicoon van Europa in de tweede helft van de 18e eeuw

.

Haar frisse uiterlijk, overdonderende charme en koninklijke houding waren legendarisch.

Gave
Ze had de gave mensen aan zich te binden: iedereen die haar zag, was zwaar onder de indruk. Maar vergeet het beeld van de opgesmukte decadente heerseres.

Te strakke korsetten
De vrijgevochten Oostenrijkse verafschuwde de officiële hofkleding met z’n ingewikkelde paniers (soort hoepelrokken) en veel te strakke korsetten.

Hippie
Als een hippie avant la lettre liep ze het liefst in een gaulle, een simpele witte hemdachtige jurk, het haar los met een eenvoudige strooien hoed. Jaloerse hovelingen vonden dit koningin onwaardig en spraken er schande van dat de koningin van Frankrijk erbij liep als een boerenmeid.

Gideon Querido van Frank is journalist. Hij schrijft en interviewt en reist ondertussen de wereld rond. Sinds zijn pubertijd is Marie Antoinette zijn rolmodel.

LINDA.101 met Linda de Mol als Marie Antoinette op de cover ligt nu in de winkel. Daarom verblijden we je deze maand met het werkelijke verhaal over Marie Antoinette.

Meer Marie Antoinette?

  SNACKS

  Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

  Reacties

  Jeanette SpamJeanette Spam

  Grappig, ik dacht altijd dat Marie Antoinette decadent was en in hoepelrokken liep, maar dat schijnt dus helemaal niet zo geweest te zijn. Zo zie je maar weer... Thanks for the info, Linda!

  Cynthia de BoerCynthia de Boer

  Leuk artikel, vind die Marie Antoinette fun facts erg interessant, weer eens wat anders. Zou Linda de Mol graag eens in zo´n mooie witte jurk met strooien hoed zien. Op het schilderij vind ik Marie Antoinette overigens nog steeds heel mooi en zeker niet een ´gewone´ boerenmeid!

  Jelger Tijmen de BaccourtJelger Tijmen de Baccourt

  Waar men zich ook aan ergerde was dat ze de voorkeur gaf aan Engelse stoffen boven die van Lyon, de stad die altijd het Franse hof van de mooiste stoffen had voorzien. Na de storm van kritiek op het schilderij hierboven, heeft ze een tweede laten maken waarin ze wel de officiële hofkledij van Franse makelij draagt, maar in dezelfde pose. Dat haalde echter niets uit. Het beeld van de koningin als Opperhoer en Aartstijgerin was al geschapen en dat zou tot aan de kille oktoberdag van 1793 zo blijven, toen ze op de voet van de beul trapte en haar excuses aanbood.

  Joyce SmithJoyce Smith

  Nice! Zie ook hier: http://www.youtube.com/watch?v=GGUyukn4Iak

  Meer snacks

  Lees dit ook even

  Please update your browser