Advertorial

Loes (42) had een hartinfarct, maar artsen zagen niets: 'Ik was er maar net op tijd bij'

Loes (42) had een hartinfarct, maar artsen zagen niets: 'Ik was er maar net op tijd bij'

Bij vrouwen zijn hartklachten vaak vager dan bij mannen en worden ze minder snel herkend. Zo kreeg Loes op 42-jarige leeftijd een hartinfarct dat maar net op tijd werd ontdekt.

De Hartstichting wil dat er een betrouwbaardere test komt voor het vrouwenhart. Help jij mee?

Duizelig en pijn
Loes was toevalligerwijs bij een presentatie over hartklachten toen ze duizelig werd. “Mijn linkerarm deed enorm veel pijn, alsof er een pijl door mijn schouder was geschoten. In mijn keel voelde ik een soort kramp.” Artsen om haar heen maakten zich geen zorgen. Loes fakete dat de pijn naar haar linkerkaak uitstraalde – een klassiek symptoom van een hartinfarct – zodat de ambulance toch gebeld werd.

Net op tijd
Ze belandde in het ziekenhuis. Loes: “Eenmaal aan de monitor hoorde ik ze zeggen: ‘Mevrouw, u ondergaat op dit moment een hartinfarct.’ Ze waren net op tijd, want mijn rechter kransslagader zat al helemaal dicht. Binnen anderhalf uur werd ik gedotterd en kreeg ik een stent.”

Test voor vrouwen
Omdat hart- en vaatziekten één van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen zijn (één op de vier vrouwen overlijdt hieraan) neemt de Hartstichting het verbeteren van de huidige test voor het vrouwenhart, bijzonder serieus. Als er een betere test zou bestaan, zouden vrouwen als Loes veel eerder geholpen kunnen worden. Maar om die test op de markt te krijgen heeft de Hartstichting jouw hulp nodig.

Schenk
Wil jij doneren zodat de huidige test verbeterd kan worden? Red vrouwenlevens en sms HART naar 4333 en doneer 3 euro. Schenkingen kunnen ook worden gedaan via Hartstichting.nl/vrouwenhart en via Tikkie.me/vrouwenhart .

SNACKS | ADVERTORIAL | GEZOND

Bron: Hartstichting

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser