Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Was jij de jongste thuis? Dan moét je volgens deze studie wel het lievelingetje zijn

Was jij de jongste thuis? Dan moét je volgens deze studie wel het lievelingetje zijn

Hoe vaak moest je als jongste kind wel niet van je broer of zus horen dat je het lievelingetje van je ouders was? Je kunt het glashard ontkennen, maar ergens hadden ze dan tóch gelijk.

| Esmée Oudman

Uit deze studie blijkt namelijk dat de jongste inderdaad in veel gevallen het favoriete kind is.

Lees ook 
Dubbel geluk: eeneiige tweelingbroers vragen eeneiige tweelingzussen ten huwelijk

Favoriet

Voor de studie van Brigham Young University deden ze onderzoek naar 300 gezinnen met elk twee tieners. En wat blijkt? Dat de jongste vaak het lievelingetje is heeft alles te maken met ‘favoritisme’. Als het jongste kind dénkt dat hij of zij de favoriet is, dan ervaren de ouders dit vaak ook zo en wordt de relatie tussen kind en ouder versterkt.

En de middelste?

Het oudste kind is er minder mee bezig het lievelingetje te zijn. Volgens het onderzoek komt dit omdat de jongste zichzelf vaak vergelijkt met een oudere broer of zus. Het middelste kind wordt in deze studie niet meegenomen. Wel denkt onderzoeker Jensen dat de conclusies hier ook voor opgaan. Want waar het jongste kind zich vergelijkt met iedereen boven hem of haar, zal de middelste eveneens opkijken tegen een oudere broer of zus.

Ouders opgelet

In het onderzoek werd aan de ouders gevraagd in hoeverre ze liefde en strijd ervaren met hun twee kinderen. De tieners moesten de relatie met hun ouders beschrijven. Op basis hiervan werd geconcludeerd dat de jongste vaak het lievelingetje is. Hoe je hier volgens Jensen het beste mee om kan gaan als ouder? Je moet je kinderen bovenal eerlijk behandelen, niet per se gelijk. Het is oké om anders met ze om te gaan, het zijn per slot van rekening verschillende personen met verschillende behoeftes.

SNACKS | KINDEREN | LIFESTYLE

Bron: The Independent | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Lees dit ook even

Please update your browser