Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Ikram viel ruim dertig kilo af: 'Ik had dit veel eerder moeten doen'

Ikram viel ruim dertig kilo af: 'Ik had dit veel eerder moeten doen'

Ikram Bensalah (42) viel 33 kilo af door een gastric bypass. En dat is hard werken. “Mijn hele leven is een gevecht met eten.”

| Savannah Borst

Tegelijkertijd is ze heel blij: “Ik voel mij zó goed! Ik had dit veel eerder moeten doen”, vertelt ze als ze belt met LINDAnieuws.

Complicaties door overgewicht

“Ik woog honderd kilo bij een lengte van 1.54 meter. Ik had van alles geprobeerd om af te vallen, maar ik viel geen gram af.” Vanwege haar overgewicht kreeg Ikram prednison, waardoor haar gezicht opgeblazen leek. “Ook had ik diabetes type 2 en waren mijn suikers te hoog. ’s Nachts had ik last van hartstilstanden. Ik voelde me doodongelukkig.”

Gastric bypass

Ikram kreeg een screening bij de Nederlandse Obesitas Kliniek, voordat ze in aanmerking kwam voor een operatie. “Psychisch bleek ik heel sterk te zijn. Ik dacht: als ik door de screening kom, onderga ik een operatie.” In de periode na het onderzoek kreeg Ikram van de chirurg te horen dat ze het beste een gastric bypass kon ondergaan.

Suikerziekte

“Op 12 april 2018 ben ik geopereerd. Alles was gelukkig goed gegaan.” Ze had geen blauwe plekken of bloedingen en haar wonden heelden goed. Ook had Ikram niet langer een hoge bloedsuikerspiegel. “De dokter zei dat ik meteen na mijn operatie geen last meer zou hebben van mijn diabetes.” En dat is iets wat voor zo’n 80% van de patiënten van de Nederlandse Obesitas Kliniek geldt. Wel blijft Ikram een jaar lang onder controle bij een diabetes-diëtist die haar bloedsuikerwaarden meet.

Zelfbeheersing

Na haar operatie is er een hoop veranderd voor Ikram. Ze voelt zich gezonder, zit lekker in haar vel en heeft veel geleerd.  “Ik kan nu eten weerstaan op een normale manier. Ik heb veel meer zelfbeheersing. Ik denk altijd: heb ik dit echt nodig? Nee? Dan eet ik dat koekje maar niet.” Ze heeft zo’n zes kleine eetmomenten, verdeeld over de dag. “Ik kan bijvoorbeeld niet meer dan vier eetlepels warm eten of een halve appel eten, maar ik wissel wel af met mijn voeding.” Van te veel eten krijgt Ikram last van zogeheten ‘dumpings’ (de dunne darm kan de calorieën niet snel genoeg verwerken) en wordt ze ziek.

Beweging

Na een maagverkleining moet je hard werken, vertelt ze. “Twee keer per week ga ik naar de sportschool, daar doe ik cardio-oefeningen en train ik mijn spieren om verzuring te voorkomen.” Ook beweegt ze meer dan eerst: “Ik ben niet meer zo lui in mijn hoofd. Vroeger fietste ik naar de bushalte, nu fiets ik lekker dat extra stukje door.”

Geluk

“Ik ben dankbaar dat ik geen complicaties heb opgelopen na mijn operatie. Maar dat betekent niet dat we de ogen moeten sluiten voor de gevallen waarin dit wel gebeurt.” Ikram vindt het vervelend dat sommige mensen denken dat zo’n operatie een makkelijke manier is om af te vallen: “Een gastric bypass is geen tovermiddel, maar een hulpmiddel. Ik heb mezelf hier vier jaar lang op voorbereid, dus ik sta er honderd procent achter. Ik doe dit voor mezelf.”

Lees ook
Gerda viel vijftig kilo af: ‘Nu ben ik weer net zo slank als vroeger’

 

SNACKS | GEZOND | INTERVIEW | #HOUVOL | GEZOND & GEZELLIG | LIJF & LEDEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Privé

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Lees dit ook even

Please update your browser