Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Geen diamanten muren

Geen diamanten muren

Als jonge vrouw gaf Marie Antoinette veel geld uit, maar zeker niet meer dan menig andere aristocraat uit haar tijd. Zij was gek op diamanten

.

Maar het is een fabel dat haar liefde voor stenen of jurken de schatkist geplunderd zou hebben.

Hervormingen
Die was al lang vóór haar komst naar Frankrijk leeg, en het lukte Lodewijk XVI alle hervormingen en bezuinigingen ten spijt maar niet deze wat voller te maken.

Slachtoffer
Wel werd Marie Antoinette slachtoffer van een oplichtersbende die uit haar naam een diamanten collier ter waarde van een oorlogsschip kocht. De koningin was onschuldig, maar haar reputatie was voorgoed beschadigd.

Geen diamanten muren
Toen bij het uitbreken van de revolutie het volk Marie Antoinettes privédomein bestormde, was het stomverbaasd. Petit Trianon was eenvoudig: nergens waren muren behangen met diamanten zoals in vele pamfletten tegen Marie Antoinette te lezen was.

Gideon Querido van Frank is journalist. Hij schrijft en interviewt en reist ondertussen de wereld rond. Sinds zijn pubertijd is Marie Antoinette zijn rolmodel.

LINDA.101 met Linda de Mol als Marie Antoinette op de cover ligt nu in de winkel. Daarom verblijden we je deze maand met het werkelijke verhaal over Marie Antoinette.

Meer Marie Antoinette?

SNACKS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

JoyceJoyce

Typerend: vrouwen worden altijd raar in de media neergezet. Dat lees ik nu ook weer hier op de LINDA.site dat zelfs in de 18e eeuw een koningin als Marie Antoinette niet als mens van vlees en bloed kon worden neergezet, maar dat ze meteen seksverslaafd, of verkwitsend of manipulatief moest zijn. Dat vind ik het leuke aan een blad als de LINDA.: het laat echt mensen zien hoe ze echt zijn (van Katja Schuurman tot Marie Antoinette!) en produceert geen roddelverhalen of overtrokken glamourverhalen. Gewoon leuk en prikkelend maar ook nuchter Hollands met beide benen op de grond.

Jelger Tijmen de BaccourtJelger Tijmen de Baccourt

Ze moest boeten, hoe dan ook.

Jeanette SpamJeanette Spam

Er is zelfs een film over gemaakt: 'ThThe Affair of the Necklace'met Hilary Swank. Kijk ook hier: https://www.youtube.com/watch?v=rtb0dfNFV6Y

Meer snacks

Lees dit ook even

Please update your browser