Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

Esther viel 50 kilo af: 'Ik kwam een keer vijf kilo aan in één middag'

Esther viel 50 kilo af: 'Ik kwam een keer vijf kilo aan in één middag'

Esther Louwes (42) knokte haar hele leven lang tegen overgewicht en depressies. Ze viel door een gastric bypass vijftig kilo af, maar moest eerst van zichzelf leren houden.

| Savannah Borst

“Ik ben heel blij en dankbaar dat ik dit alles heb overwonnen”, vertelt ze in een telefonisch gesprek met LINDAnieuws.

Dikke benen

Esther woog op haar zwaarst 125 kilo. Ze vertelt over hoe zij haar hele leven al aan het jojoën is met haar gewicht: “Ik volgde op mijn veertiende mijn eerste dieet. Ik viel af, maar bleef dikke benen houden. Op mijn dertigste kwam ik erachter dat dit door lipoedeem komt.” Lipoedeem is een afwijking aan de vetcellen; die vermenigvuldigen zich abnormaal snel. Als Esther afviel, kreeg ze wel een smalle taille, maar verdwenen de dikke benen niet.

Liposucties

“In de zomer waren ze soms zo dik, dat ik vijf kilo zwaarder werd in één middag, omdat vetcellen vocht aantrekken.” Daarom droeg Esther steunkousen om dit te verminderen en lag ze elke avond na het sporten in een lymfapress. “Dat is een soort pak dat om mijn benen tot aan mijn middel zit.” Het apparaat zorgt er met luchtdruk voor dat het vocht uit de benen wordt geperst. “Ik besloot uiteindelijk om liposucties te nemen voor mijn benen, armen en billen. Hiermee verloor ik 16 liter vet.”

Depressie

Esther heeft altijd gesport en kwam vijf jaar geleden in aanraking met een sportcoach. Ze ging vijf keer per week onder begeleiding van hem crossfitten en volgde daarnaast het Paleo-dieet: “Een oerdieet waarbij ik geen zuivel, geen granen en geen suikers at. Hierdoor viel ik dertig kilo af.” Maar door de liposucties had Esther veel pijn en last van wondroos, waardoor sporten haar ook niet meer lukte op het niveau dat ze gewend was. Ze raakte in de knoop met zichzelf. “Ik heb mijn hele leven geknokt tegen depressies. Maar ik was zo moe van al het sporten en van rigoureus diëten, dat ik hierdoor weer terugviel.”

Inzichten

De depressie zag zij niet aankomen. “Ik dacht juist: als ik slank ben, dan ben ik weer gelukkig. Maar dat was niet zo.” Esther werkte aan haar zelfvertrouwen en kwam er gaandeweg achter dat ze weer van zichzelf moest gaan houden, “want dat deed ik niet.” Daardoor kwam er uiteindelijk een omslag.

Esther Louwes en dochter

Foto: Esther en haar dochter

Cadeautje

“Toen de rust in mijn leven kwam en ik van mezelf ging houden, kwam er ook nog een fijne partner in mijn leven.” Haar leven was compleet, maar haar gewicht was nog steeds een aandachtspunt. “Ik was niet meer zo mobiel, terwijl ik vitaal oud wilde worden. Ik wil achter mijn toekomstige kleinkindjes aan kunnen rennen als ik oud ben.”

Gelukkig

Esther is van mening dat het niet het slanker zijn is waardoor je gelukkiger wordt: “Het is wat je daardoor meer kunt dan voorheen.” Bewegen en dingen ondernemen zonder met je omvang bezig te zijn, dát maakt gelukkig. Ze ziet haar lichaam als een middel om dromen uit te laten komen: “En daar heb ik een fit en vitaal lijf voor nodig.”

Dankbaar

De gastric bypass, die ze in januari kreeg, heeft geen complicaties tot gevolg gehad. “Ik zie het echt als een cadeautje: ik blijf slank, want mijn lichaam geeft aan wanneer ik vol zit, en ook kan ik alles doen.” Esther is blij en dankbaar voor alle veranderingen. En omdat ze anderen ook wil inspireren, besloot ze een opleiding te volgen tot vitaliteitscoach. “Zo kan ik andere mensen helpen, want ik weet hoe fijn het is om de zon wél te zien schijnen.”

Lees ook
Marjon viel 35 kilo af: ‘Ik zag koolhydraatarm eten als mijn laatste redmiddel’

 

SNACKS | GEZOND | INTERVIEW | #HOUVOL | GEZOND & GEZELLIG | LIJF & LEDEN | JIJ VERTELT

Bron: LINDAnieuws | Foto: Privé van Esther Louwes

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Lees dit ook even

Please update your browser