Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

snacks

6 x deze ijsjes zijn ware kunstwerken (en nog lekker ook)

6 x deze ijsjes zijn ware kunstwerken (en nog lekker ook)

Verkoeling met een lekker smaakje is nooit vervelend op zomerse dagen. Daarom heeft ijsfanaat Marleen Visser van het boek ‘Altijd ijs’ haar favo recepten op een rij gezet.

| Malu Pesulima

Mooi meegenomen: ze zien er ook nog eens Instagram-waardig uit.

Lees ook: Dit maakt ons blij: in ’t weekend warm en zonnig

1. Pudding pops met açai en chia
Acai chia popsicle_Altijd_ijs_MarleenVissser_ShareLoveNotSecrets.nl

Ingrediënten voor 3 of 4 ijsjes
4 el chiazaadjes
190 ml amandelmelk
3 el honing
10 bramen (± 50 g)
1 tl açaipoeder

Benodigdheden
Mengkom
Keukenmachine
Vier ijsvormpjes van 65 ml of 3 ijsvormpjes van 90 ml
Houten stokjes

Bereiding
Meng de chiazaadjes met de amandelmelk en honing en laat de chiazaadjes gedurende 10 minuten weken. Pureer de bramen in de keukenmachine en meng met het açaipoeder. Vul de ijsvormpjes met een deel van het chiamengsel, voeg het bramenmengsel toe en eindig met het chiamengsel. Zet de houten stokjes erin en laat de pudding pops gedurende 4-6 uur hard worden in de vriezer. Tip: varieer met andere bosvruchten of gebruik kokosmelk in plaats van amandelmelk.

2. Mango-limoensorbet
Mango limoen sorbet_Altijd_ijs_MarleenVissser_ShareLoveNotSecrets.nl

Ingrediënten voor vijf bollen ijs
350 g mango, geschild en in stukjes
sap en zeste van 1 limoen
optioneel: 1 el johannesbroodpitmeel
250 ml suiker- of honingwater

Benodigdheden
Keukenmachine
IJsmachine of staafmixer
Luchtdichte vriezerdoos

Bereiding
Pureer de mango, het limoensap, de limoenzeste en eventueel het johannesbroodpitmeel in de keukenmachine tot een egale massa. Voeg het suiker- of honingwater toe en meng goed. Met ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine. Schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat gedurende 1-2 uur hard worden in de vriezer.

Zonder ijsmachine: giet het mengsel in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na 2-3 uur de ijskristallen, idealiter met een staafmixer en een vork voor de zijkanten. Herhaal dit ieder uur 3-4 keer tot het ijs romig is geworden. Tip: deze sorbet is heel lekker op basis van honingwater in plaats van suikerwater.

3. Elderflower & edible
Elderflower_edible_flower_popsicle_Altijd_ijs_MarleenVissser_ShareLoveNotSecrets.nl

Ingrediënten voor 3 of 4 ijsjes
200 ml water (gekookt en afgekoeld)
½ el elderflowersiroop (vlierbloesemsiroop)
¼ tl rozenwater
Negen tot twaalf eetbare bloemen

Benodigdheden
Vier ijsvormpjes van 65 ml of 3 ijsvormpjes van 90 ml
Houten stokjes

Bereiding
Meng het water met de elderflowersiroop en het rozenwater. Vul de ijsvormpjes met het mengsel en verdeel de eetbare bloemen over de ijsvormpjes. Met een stokje kun je de bloemen verdelen in de ijsvormpjes. Zet de houten stokjes erin en laat de ijsjes gedurende 4-6 uur hard worden in de vriezer. Als je ijsvormpje geen stokjeshouder heeft, voeg je de houten stokjes na ongeveer 1-2 uur toe wanneer het mengsel al iets bevroren is. Tips: hoe zorg je ervoor dat je ijs doorzichtig wordt? Kook het water en laat het afkoelen voor je het gebruikt. Dit is ook leuk om te doen met ijsklontjes. Je kunt deze natuurlijk ook vullen met fruit of kruiden, zoals bessen, tijm en munt.

4. Wake up espresso-pops
Espresso wake up pop_Altijd_ijs_MarleenVissser_ShareLoveNotSecrets.nl

Ingrediënten voor 3 of 4 ijsjes (dit recept is iets lastiger)
Twee kopjes espresso (30 ml per stuk)
Vier tl kokosbloesemsuiker
200 ml slagroom
½ tl vanille-extract
20 g kokosbloesemsuiker
Twee eidooiers
Snufje gemalen zeezout

Benodigdheden
Espressomachine
Steelpannetje
Pollepel
Mengkom
Garde
Vier ijsvormpjes van 65 ml of drie ijsvormpjes van 90 ml
Houten stokjes

Bereiding
Maak twee espresso’s en roer door iedere espresso 2 theelepels kokosbloesemsuiker. Laat afkoelen. Verdeel één espresso over de ijsvormpjes en laat gedurende 2 uur hard worden in de vriezer. Zet de houten stokjes erin. Meng de slagroom, vanille-extract, suiker en het zeezout in een steelpannetje en laat het geheel, al roerende, op middelhoog vuur warm worden tot de suiker volledig is opgelost. Klop de eidooiers licht op.

Voeg 3 eetlepels van het slagroommengsel aan de eidooiers toe, zodat het ei op temperatuur komt. Roer de eidooiers vervolgens door het mengsel. Blijf constant roeren tot de custard dikker wordt. Breng het geheel net aan de kook en haal de pan direct van het vuur. Zeef de custard en laat vervolgens afkoelen. Meng de andere espresso met ¼ deel van de roomijscustard. Giet in de ijsvormpjes erbij en laat gedurende 2 uur hard worden. Na 2 uur giet je de rest van de custard in de ijsvormpjes. Laat de ijsjes gedurende 4-6 uur hard worden in de vriezer.

Tip: een extra voor de absolute coffee-lover: vries espresso in ijsblokjesvormpjes in. Wanneer je zin hebt in een ijskoffie, doe je een stuk of drie klontjes in een groot glas, voeg koude melk toe en smelten maar.

5. Frambozen-bubbelsorbet
Frambozen prosecco sorbet_Altijd_ijs_MarleenVissser_ShareLoveNotSecrets.nl

Ingrediënten voor zes bollen ijs
700 g frambozen
290 ml suiker- of honingwater, zie recept onder
200 ml prosecco
Sap en zeste van 1 citroen
Snufje gemalen zeezout
Optioneel: één el johannesbroodpitmeel

Benodigdheden
Keukenmachine
Zeef
IJsmachine of staafmixer
Luchtdichte vriezerdoos

Bereiding
Pureer de frambozen in de keukenmachine. Zeef de puree om de pitjes eruit te halen. Meng de frambozenpuree met het suiker- of honingwater, de prosecco, het citroensap, de citroenzeste, het zeezout en eventueel het johannesbroodpitmeel. Meng alles goed. Met ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine. Schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat het nog minstens 2 uur in de vriezer staan.

Zonder ijsmachine: giet het mengsel in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na 2-3 uur de ijskristallen, idealiter met een staafmixer. Herhaal dit ieder uur gedurende 3-4 keer tot het ijs zacht is geworden. Laat het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer staan. Tip: eet dit ijs zo snel mogelijk na bereiding, dan is de smaak het lekkerst. Daarna is het maar enkele dagen houdbaar, want door de prosecco verandert de smaak al snel.

6. Geitenkaasijsjes met blauwe bes & salie
Geitenkaas_salie_bosbessen_pop_Altijd_ijs_MarleenVissser_ShareLoveNotSecrets.nlJPG

Ingrediënten voor 3 of 4 ijsjes
50 ml water
Eén el kokosbloesemsuiker
10 salieblaadjes
60 g blauwe bessen
70 g verse geitenkaas
150 ml amandelmelk
Twee el honing
½ tl vanille-extract

Benodigdheden
Steelpannetje
Twee kommetjes
Vier ijsvormpjes van 65 ml of Drie ijsvormpjes van 90 ml
Houten stokjes

Bereiding
Breng het water met de kokosbloesemsuiker, salieblaadjes en blauwe bessen in een steelpannetje aan de kook. Laat het mengsel zo’n 15 minuten zachtjes koken op laag vuur, totdat de bessenmix iets indikt. Haal van het vuur, doe het mengsel over in een kommetje, laat afkoelen en schep de salieblaadjes eruit. Doe de geitenkaas met de amandelmelk, honing en het vanille-extract in het weer schoongemaakte steelpannetje, meng goed en zet op laag vuur. Laat de geitenkaas smelten en roer alles nog eens goed door elkaar.

Zodra de kaas gesmolten is, haal je de pan van het vuur. Giet het mengsel in een kommetje en laat afkoelen. Verdeel het bessenmengsel over de ijsvormpjes en giet vervolgens het geitenkaasmengsel in de ijsvormpjes. Zet de houten stokjes erin en creëer een marmereffect door de besjes een beetje te verdelen. Laat de ijsjes gedurende 4-6 uur hard worden in de vriezer. Als je ijsvormpje geen stokjeshouder heeft, voeg je de houten stokjes na ongeveer 1-2 uur toe wanneer het mengsel al iets bevroren is.

Tip: de smaak van salie komt in de ijsjes heel subtiel terug. Wil je een iets sterkere saliesmaak, voeg dan 5 à 10 extra salieblaadjes toe.

SNACKS | ETEN & DRINKEN

Bron: Marleen Visser | Foto: Marleen Visser

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Gonny AartsGonny Aarts

Echte geweldig mooie foto's! Fotogenieke ijsjes!;)

Meer snacks

Lees dit ook even

Please update your browser