snacks

Chantal: 'Eten kan helpen bij het verwerken van de pijnlijke waarheid'

Chantal: 'Eten kan helpen bij het verwerken van de pijnlijke waarheid'

Chantal Deen (49) uit Delft praat graag en komt gewoon 25 centimeter tekort. De moeder van twee pubers wil zeven kilo kwijt. Daarom doet ze mee aan #houvol.

| Chantal Deen

Ze houdt je op de hoogte van hoe het lijnen bevalt, en hoeveel kilo ze al kwijt is.

Lees ook
Chantal wordt op het matje geroepen en moet haar eetpatroon aanpassen

Eten is troost. Het fungeert vaak als een surrogaat voor dat wat er niet meer is.

Als je relatie op de klippen loopt kan een date met Ben & Jerry de pijn verzachten. Een beker Chunky Monkey of Cinnamon Buns maakt dat je je verdriet even vergeet. Heb je je ontslag gekregen? Een avondje doorhalen met een drankje in de kroeg creëert mist in je hoofd die zorgt voor een betere landing van het nieuws. De waarheid is vaak te pijnlijk om ineens te verwerken en eten kan daar nu eenmaal prima bij helpen. Gewoon omdat je dat verdient, toch?

Afgelopen week haalde ik voor iemand, die de eindstreep in zicht heeft, veganistische donuts. Veganistische wat? Ja, donuts. Die knokker is een enorme fan van goed en eerlijk eten. Ze heeft er ook echt verstand van (heeft zelfs een kookboek geschreven) dus ik wilde wel met iets goeds op de proppen komen. Kosten noch moeite gespaard en met de donuts op de achterbank toog ik naar haar laatste station: het hospice.

Terwijl ik haar omhels vertel ik haar enthousiast over mijn meegenomen traktatie. Ze zegt dat ze nu geen trek heeft maar misschien straks wel. Ik zet de gesloten doos met donuts op tafel.

Gek eigenlijk dat eten ook in deze fase van je leven zorgt voor een emotie, al dan niet positief. Ze kan namelijk lang niet alles meer eten maar verbergt dat wonderwel. Een uur later geeft ze aan graag een heel klein stukje te willen proeven. Als ze een hapje neemt zegt ze verrukt te zijn door de smaak. Ik zou die donut zo in mijn holle kies hebben gepropt, maar zij geniet van de smaakexplosie in haar mond. Met een glimlach rond haar lippen geeft ze de beste blijk van waardering. Ze vraagt of ik het restant van de donut wil wegzetten voor later.

Ik ben niet het enige bezoek. Naast mij zijn er zeker nog zes volwassenen en een klein meisje in de ruimte. Er wordt gelachen, gedronken en gegeten. Want dat verbindt, geeft stof tot praten en is ook een ode aan het leven. Haar leven.

Als ik, waarschijnlijk voorgoed, afscheid van haar neem, bedankt ze mij voor de heerlijke lekkernij. Met pijn in mijn hart verlaat ik het pand en loop naar mijn auto. Eenmaal in de auto vraag ik mij af of het niet beter is om mijn extra kilo’s om te zetten in acceptatie. Het leven kan zomaar voorbij zijn. Wil ik dat er straks op mijn grafsteen staat: ‘Zij kon het lijnen niet laten, hier rust de slanke Chantal’?

Als ik thuiskom blader ik door haar kookboek. Ik besluit het recept van de poké bowl te proberen. Het smaakt niet slecht en ik besluit dat eten wel leuk moet blijven. Ik #houvol maar matig mijn strengheid want: iedere dag sla op je bord, daarvoor is het leven net te kort.

Odette Schoonenberg schreef het broek A spoonful of love waaruit Chantal het recept voor haar poké bowl haalde.

Meer Chantal? Hier lees je nog meer van haar hand.

SNACKS | GEZOND | ETEN & DRINKEN | LIFESTYLE | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marianne Q fotografie

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer snacks

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser