Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

wegtrekkers

Hannah (29) reist werkend de wereld rond: 'Nederland voelt nu als vakantieland'

Hannah (29) reist werkend de wereld rond: 'Nederland voelt nu als vakantieland'

Je huis verkopen, werk opzeggen en alles achterlaten om op wereldreis te gaan. In de reisrubriek ‘Wegtrekkers’ spreken we mensen die het aandurfden. 

| Suzette Hermsen

Deze week Hannah Sophia (29), die op dit moment in Mexico zit en misschien wel nooit meer naar ‘huis’ komt.

Lees ook
Jan-Julius en Marlou zijn met hun kinderen op wereldreis: ‘Op Fiji wordt het bijna gênant decadent

Eigen sieradenlijn

Hannah begon in 2013 met het ontwerpen en verkopen van sieraden in Thailand en India. “Ik stond op grote en kleine festivals, reisde veel naar India heen en weer en beheerde een webshop”, vertelt ze. “Het was te gek om te doen, ik groeide snel. Zo snel dat ik het op een gegeven moment niet meer in mijn eentje redde. In plaats van iemand aan te nemen besloot ik te stoppen. Dat was zo bevrijdend. Ondanks dat iedereen zei dat het zonde was, voelde ik meteen dat het mijn kans was. Ik kan nu andere dingen doen, mijn creativiteit de vrije loop laten en straks, als ik eventueel wil, weer oppakken waar ik gebleven was.”


Prachtig appartement

Voor verschillende tijdschriften en bedrijven reist Hannah nu schrijvend en fotograferend de wereld over. Een ‘thuis-thuis’ heeft ze niet meer. “Ik had een prachtig appartement in Haarlem, dat heb ik met pijn in mijn hart opgezegd. Spijt van mijn beslissing heb ik nooit gehad. Ik leef nu voor de tweede keer zonder huis in Nederland en ik héb het gevoel dat het nog wel eens een tijdje kan duren voor ik me weer ergens settel.”

De realiteit

Hannah’s liefde voor de wereld werd aangewakkerd toen ze haar eerste grote reis alleen maakte. Door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. “Zoals alle jonge backpackers ging ik vier maanden alleen op reis. Toen ik in het ziekenhuis belandde met een bedreigende ontsteking, snapte ik even niet wat er nou zo leuk was aan backpacken. Maar eenmaal in Cambodja gebeurde er echt iets met me. De warmte van de mensen, maar ook de realiteit. De rode Khmer heeft nog niet eens zo heel lang geleden bijna het halve land vernietigd. Rondlopen in Phnom Penh, wetende dat letterlijk alle inwoners maar een paar jaar ouder zijn dan jij, ja, dat zet je wel aan het denken.”

Lees ook
Nederlands stel verzamelt miljoen dollar voor wereldreis (en dat lijkt te lukken ook)

Hobby-filosoof

De jaren daarop gaat Hannah in verschillende landen door allerlei processen. “Dat was soms heel zwaar, maar bovenal te gek om te ervaren. Ik weet nu wie ik ben en dat is zoveel waard. Ik wil mezelf tot het uiterste leren kennen, snoepen van alle wijsheden die de wereld te bieden heeft en als hobby-filosoof doorfladderen tot ik gevonden heb waar ik hoor. Als dat uiteindelijk Nederland is, vind ik dat ook helemaal goed, ik heb geen voorkeur. Maar nu ik de vrijheid nog heb, wil ik zoveel mogelijk ervaring opbouwen. De wereld is mijn CV.”


Nooit meer naar huis

Of ze nog wel eens iets mist van thuis? Niet echt. Hannah: “Ik zou heel graag soms even bij mijn moeder willen zijn, of mijn vriendinnen even willen vasthouden. Maar echt heel erg iets missen, nee. Sterker nog, misschien kom ik wel nooit meer naar huis. Dit voelt voor mij nu als mijn leven, en niet meer als op reis zijn. Het zou vakantie zijn als ik naar huis vlieg, grappig he?”

Echte vrijheid

De aankomende periode is Hannah nog in Zuid-Amerika te vinden. “In mei reis ik door Chili met een camper, en met een vriendin uit Nederland ga ik door Peru en Bolivia reizen. Verder ga ik nog naar Colombia en kom in september heel even naar Nederland. Mijn tante wordt 75 en daar wil ik bij zijn. In de toekomst zou ik heel graag nog meer van Azië willen zien, en IJsland lijkt me ook fantastisch mooi. En dan is er ook altijd nog de wens om het ‘gewone’ Europa te ontdekken, met een tent en een busje. Maar echt een georganiseerde bucketlist heb ik niet echt. Ik zie wel wat er gebeurd, dat is echte vrijheid. ”

Hannah Sophia volgen tijdens haar reizen? Bezoek haar website of volg haar via Instagram @hannahsophiastories

NIEUWS | LIFESTYLE | BUITENLAND | REIZEN | WEGTREKKERS

Bron: Hannah Sophia | Foto: Hannah Sophia

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wegtrekkers

Lees dit ook even

Please update your browser