Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Djura werd ziek en ging op wereldreis: 'Als je iets wilt, moet je niet te lang wachten'

Djura werd ziek en ging op wereldreis: 'Als je iets wilt, moet je niet te lang wachten'

Je huis verkopen, werk opzeggen en alles achterlaten om op wereldreis te gaan: in de reisrubriek ‘Wegtrekkers’ spreken we met mensen die het aandurfden. 

| Kirsten Zijderveld

Deze week: Djura (25) en haar vriend Ronny (29) besloten hun leven in Breda achter zich te laten toen Djura ziek werd.

Lees ook
Anouska en Victor gaven huis en haard op voor camperleven: ‘De buitenlucht is ons huis’

Reisdrang

“Toen we een paar jaar geleden onze eerste verre reis naar China maakten, waren we meteen verkocht en wilden we vaker buiten Europa rondreizen. Toen we daarna ook in het zuiden van Afrika geweest waren, werd die drang nóg groter.” Djura en haar vriend huurden al een tijdje een huis en waren van plan een nieuwbouwhuis te kopen. Tijdens al het (financiële) geregel dat daarbij kwam kijken, lukte het Djura niet om haar levensverzekering rond te krijgen.

Zeldzame tumor

“Op dat moment was er niks aan de hand, maar in het verleden heb ik twee keer een zeldzame tumor in mijn hals gehad en een zeldzame vorm van huidkanker. Eerst wilden we het nog bij andere verzekeraars proberen, maar we ontdekten dat we eigenlijk tóch veel liever op reis wilden. En een reis maken wordt toch lastiger als je een huis gekocht hebt.”

‘Vreemd genoeg geen klachten’

Dus maakten Djura en Ronny plannen voor hun wereldreis. In november 2017 zouden ze vertrekken, maar dat plan werd abrupt onderbroken. “Uit een een controlescan bleek dat ik twee tumoren in m’n lever had en kleine tumoren in m’n longen, hals en borstbeen. Het vreemde was: ik had helemaal geen klachten en voelde me gezond.” Djura ging direct een traject van behandeling in en de reis moesten ze uitstellen, niet wetende wanneer ze wel konden gaan.

‘Niet te lang wachten’

“Daardoor leer je wel dat het leven op ieder moment kan veranderen en dat je niet te lang moet wachten als je iets wilt.” Gelukkig konden ze in maart dit jaar wél vertrekken. Hun huurhuis kon onderverhuurd worden, ze zegden allebei hun baan op en inmiddels zijn ze aan hun reis begonnen.

Laos, Camodja en Vietnam

“We zijn nu bijna drie maanden onderweg. In Laos zijn we begonnen, daar hebben we vooral prachtige natuur gezien en authentieke dorpjes. Daarna zijn we naar Cambodja geweest voor onder meer het prachtige eilandje Koh Rong Sanloem – met superwitte stranden, helder water en verder alleen maar jungle. Nu zijn we in Vietnam. We zijn in het noorden geweest, in Sapa met bergen en rijstvelden, en een paar dagen in Ha Long Bay.”

Tussenstop in Nederland

Helemaal beter is Djura echter nog niet, en de toekomst is onzeker. “Ik heb nog steeds geen klachten en als er niets verandert kun je met deze vorm van kanker oud worden. Wel moet ik elke vier weken een injectie krijgen en die kan ik gelukkig hier in Vietnam halen. We hebben onze reisplanning wel aan moeten passen, want over ruim drie weken vliegen we terug naar Nederland voor controles. Als alles goed is, gaan we na ongeveer een maand weer verder met onze reis.”

Deel twee en drie

In totaal willen Djura en Ronny een maand of dertien, veertien op reis zijn. “Deel twee van de reis wordt een paar maanden Zuid-Amerika: we willen naar Colombia, Peru, Bolivia en Chili. Ook dan moeten we zien te regelen dat ik tussendoor mijn injectie kan krijgen. Als ik daarna wéér op controle ben geweest in Nederland, willen we tot slot naar Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland.”

‘Iedere dag is de moeite waard’

Echt plannen kunnen ze de reis dus niet. “We hebben van tevoren niks geboekt en kijken elke keer een paar dagen vooruit. Maar iedere dag is de moeite waard. Je ziet supermooie dingen en ook al moet je 300 kilometer per bus afleggen, als je naar buiten kijkt verveel je je niet. Elke dag maken we nieuwe herinneringen, en die zijn heel waardevol.”

Djura en Ronny volgen op hun wereldreis? Dat doe je via Facebook, of via hun website Travly.nl.

Volg LINDA.reizen ook via Facebook voor een fijne dosis reisberichten op je tijdlijn. 

NIEUWS | INTERVIEW | REIZEN | WEGTREKKERS

Bron: LINDAnieuws | Foto: Djura en Ronny

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser