Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

'Vergistoeristen' komen voor selfie met weggehaalde 'I amsterdam'-letters

'Vergistoeristen' komen voor selfie met weggehaalde 'I amsterdam'-letters

De ‘I amsterdam’-letters op het Museumplein in Amsterdam zijn vanochtend verwijderd. En net als bij de verplaatsing van Koninginne- naar Koningsdag, verschenen ook deze keer al snel de eerste ‘vergistoeristen’.

| Elisa Heisen

De letters werden vanochtend binnen een halfuur weggetakeld.

‘Vergistoeristen’

Drie Maleisische toeristen kwamen net te laat. “Ik voel me een beetje verdrietig”, zei één van hen toen ze de trucks met de letters weg zag rijden. Haar reisgenoten legden het tafereel vast op hun telefoon en constateerden: “We hebben nu wel een belangrijk moment gezien.” Ook vanmiddag werden toeristen die een selfie wilden maken met de letters teleurgesteld. “Ik weet niet waar ze zijn, gisteravond stonden ze er nog”, vertelt een toerist tegen AT5. En als we dit stel mogen geloven, heeft het hun vakantie flink verpest: “We zijn helemaal uit Brazilië gekomen om de letters te zien.”

‘I amsterdam’-letters

Een paar uur nadat de letters waren verwijderd, heeft designer Pauline Wiersema op het Museumplein de letters ‘HUH’ neergezet. Ze maakte de letters voor de Dutch Design Week. “‘Huh’ is een universeel begrip om overal ter wereld je onbegrip te uiten. Ik wilde hiermee de leegte die is ontstaan door het weghalen van ‘I amsterdam’ opvullen. Dit maakt de overgang wat draaglijker.” Ze haalde de letters ’s middags weer weg.

Van 'I amsterdam'-letters naar 'huh'-letters

‘Doorgeslagen individualisme’

Het verwijderen van de letters gebeurde op voorstel van de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad, GroenLinks. Die vond de bij toeristen populaire letters een symbool van ‘doorgeslagen individualisme’. Het voorstel kreeg veel kritiek, maar een meerderheid van de raad stemde er toch mee in.

Lees ook
I Amsterdam-letters verdwijnen nog voor pakjesavond van Museumplein

Opknapbeurt

De letters krijgen nu een opknapbeurt. Dat is volgens een woordvoerster van Amsterdam Marketing wel nodig, want na tien jaar op het Museumplein is de bovenkant door “al het geklauter” helemaal kaal. Daarna gaan ze rondreizen door de stad, zoals oorspronkelijk bedoeld. Volgens de woordvoerder heeft het weghalen van de letters op deze plek dan ook vooral te maken met de drukte op het Museumplein. “‘I amsterdam’ blijft het motto van de stad.”

NIEUWS | OPMERKELIJK | REIZEN

Bron: ANP / AT5 | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser