Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Altijd met de trein in plaats van het vliegtuig door Europa, is dat de toekomst?

Altijd met de trein in plaats van het vliegtuig door Europa, is dat de toekomst?

NS en ProRail zijn druk bezig om te kijken of de trein tussen Amsterdam en Berlijn sneller kan. De rit duurt nu 6 uur en 22 minuten en daar moeten volgens NS minstens twee uur af.

| Jorieke van Noorloos

De rit Amsterdam – Berlijn is nu aan de beurt, maar reizen we straks alleen nog maar met de trein in Europa? NOS zocht het uit.

Goed samenwerken

Tot ongeveer 750 kilometer kan een hogesnelheidstrein op reistijd concurreren met het vliegtuig, schrijft de nieuwswebsite. Dan gaat het vanuit Amsterdam om steden zo ver als München, Praag of Kopenhagen. Voor snellere verbindingen komt er wel meer bij kijken. Volgens ingenieursbureau Royal HaskoningDHV zou het zo’n 78 miljard euro gaan kosten. “Dat is veel geld, maar op Europees niveau is dit maar een kleine investering”, zegt Barth Donners van het bedrijf. Volgens hem leg je zo’n traject binnen vijf à tien jaar neer, maar moeten de Europese steden wel goed met elkaar samenwerken.

Vliegticket vs treinkaartje

Als zo’n traject er uiteindelijk ligt en een treinkaartje naar bijvoorbeeld Boedapest vergelijkbaar is met een vliegticket naar die bestemming, dan kan de trein veel marktaandeel afpakken van het vliegtuig. Van de bijna 500.000 vluchten van en naar Schiphol zou dan ruim een kwart niet meer nodig zijn, omdat veel mensen voor bestemmingen op minder dan duizend kilometer de trein pakken. En, ook heel fijn: dat is nog beter voor het milieu ook.

Lees ook
Laat dat vliegtuig links liggen: binnenkort ben je met de trein binnen vier uur in Berlijn

NIEUWS | BUITENLAND | REIZEN

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser