Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Slechte slapers opgelet: wetenschappers hebben een oplossing gevonden

Slechte slapers opgelet: wetenschappers hebben een oplossing gevonden

Ben jij ook een moeilijke slaper? Dan is de oplossing dichterbij dan je denkt. Onderzoekers zeggen namelijk een remedie tegen slapeloze nachten te hebben gevonden.

| Steve van Velzen

Het advies: ga een weekend kamperen.

Lees ook
In je nakie op de camping: ‘Je lijf is slechts een omhulsel’

Proefkonijnen
Wetenschappers van de Universiteit van Colorado namen een groep proefkonijnen mee de wildernis in, waar zij een weekend lang mochten kamperen. Er was alleen één regel: ze mochten twee dagen lang geen kunstmatig licht gebruiken. Alleen de zon en het kampvuur waren als lichtbron toegestaan.

Kampeertrip
De wetenschappers hebben het hele kampeerweekend onderzoeken uitgevoerd, en wat blijkt: door de afwezigheid van kunstmatig licht passen de kamperende mensen hun biologisch ritme aan het natuurlijke dagritme aan. Volgens wetenschapper Kenneth Wright wordt ons ritme normaal flink verstoord door onze drukke manier van leven. “Een simpele kampeertrip kan de oplossing zijn,” legt de wetenschapper uit.

Melatonine
Uit onderzoek blijkt dat onze slaap voor een groot deel afhankelijk is van het hormoon melantonine. Dit hormoon regelt onder meer ons slaapritme. De hoeveelheid melatonine die aangemaakt wordt in het lichaam is afhankelijk van licht, dus in de wildernis – zonder telefoons en laptops – kan je je biologische klok resetten. Slapen zou daarna een stuk makkelijker moeten gaan, leggen de wetenschappers uit.

‘Geen mobiel voor het slapen gaan’
Helaas kan niet iedereen elk weekend met een tent op stap. Daarom adviseren de wetenschappers om gedurende de dag zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht en je mobiele telefoon en laptop twee uur voor het slapengaan weg te leggen. Challenge accepted?

NIEUWS | REIZEN

Bron: IFLScience | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser